AMSTERDAM - Sinds de Amsterdamse zedenzaak rond hoofdverdachte Robert M. in december vorig jaar aan het licht kwam, hebben ouders van zeventig van de in totaal tweehonderd kinderen hun kroost van kinderdagverblijf 't Hofnarretje gehaald.

Dat zegt de nieuwe directeur van de Amsterdamse crèche Henk Lustig vrijdag in een interview met Het Parool.

Lustig vertelt verder dat een zogenaamd ‘vierogenprincipe’ de eerste maatregel is die hij bij het Hofnarretje, dat binnenkort van een nieuwe naam en nieuw logo zal worden voorzien, wil invoeren. Deze regel moet voorkomen dat een medewerker in zijn eentje verantwoordelijk is voor een groep kinderen.

Over de discussie over mannen in de kinderopvang zegt Lustig: “We moeten erover praten. Ik vind het pedagogisch goed voor kinderen als er mannen zijn. Maar we gaan niet zomaar nieuwe mannen aannemen.”

Drent

Lustig is sinds kort directeur van het Hofnarretje. Zijn voorganger Albert Drent, die nog steeds eigenaar is, stapte in december op na fikse kritiek op zijn werk. Zo zou hij te weinig hebben gedaan met meldingen over misbruik door M..

Ook in het rapport van de commissie-Gunning over de zedenzaak wordt kritiek geuit op de oud-directeur. Drent heeft ''niet de verantwoordelijkheid genomen om deze incidenten adequaat en in samenhang te onderzoeken'' op ''een wijze die van een houder van een kinderdagverblijf had mogen verwacht'', zo luidde het oordeel.

Enkele ouders van misbruikte kinderen hebben aangifte tegen Drent gedaan.

Robert M.

Robert M. heeft bekend 85 jonge kinderen te hebben misbruikt. M. misbruikte zijn slachtoffers op verschillende locaties. Naast kinderdagverblijf het Hofnarretje was dat onder meer ook bij twee andere kinderdagverblijven en bij oppaskinderen thuis.

Alles over de Amsterdamse zedenzaak