HAARLEM - Oliebollenkoek. Zo noemde officier van justitie Robert Hein Broekhuijsen vrijdag de beschuldigingen van advocaat Willem Koops aan het adres van het Openbaar Ministerie (OM) in de omvangrijke vastgoedfraudezaak Klimop.

Koops stelde dat het onderzoek naar een voor verdachte Jan van V. belangrijke anonieme notitie halfslachtig was gedaan, aangezien het na herhaalde pogingen nog steeds geen schrijver heeft opgeleverd.

De bewuste anonieme notitie, die Koops begin dit jaar aantrof in het dossier, rept al voor de officiële aanvang van het strafrechtelijke onderzoek naar de omvangrijke vastgoedfraude van concrete verdenkingen tegen de latere hoofdverdachte Jan van V.

Fouten

De notitie is voor Koops het bewijs dat er fouten zijn gemaakt in de beginfase, omdat eruit blijkt dat onderzoek van de Belastingdienst en de FIOD door elkaar liepen. Wat hem betreft is het OM daarom niet-ontvankelijk.

De notitie stamt uit mei 2005 en is afgedrukt op papier van de Belastingdienst. Verschillende medewerkers van de Belastingdienst zijn inmiddels gehoord over de notitie.

Onlangs meldde de rechtbank dat de schrijver van de notitie gevonden was, maar het bleek hem toch niet te zijn. De betreffende medewerker van de Belastingdienst had de notitie slechts per e-mail ontvangen en opgeslagen, zo verklaarde hij deze week bij de rechter-commissaris.

Controlesignaal

Ook sprak de medewerker van een werkgroep Bouwfraude die destijds was opgericht. De notitie was volgens de man waarschijnlijk een controlesignaal, dat naar iedereen was gestuurd die lid was van de werkgroep.

Dus ook naar Belastingmedewerkers die eerder verklaarden de notitie nog nooit te hebben gezien, concludeert Koops. De advocaat eiste een nauwgezet onderzoek door een onafhankelijke instantie.

'Overvaltechnieken'

Het OM ergerde zich eraan dat Koops de integriteit van het OM in twijfel trok en zich ''steeds in de zitting dringt’’ met ''overvaltechnieken’’. Vrijdag behandelt de rechtbank namelijk de zaken tegen de verdachten Nico V. en Olivier L., en niet die van Jan van V., de cliënt van Koops. ''Laten we het eens hebben over de integriteit van Van V.’’, sneerde Broekhuijsen.

Advocaat Jop Spijkerman van Nico V. schaarde zich achter Koops. De rechtbank neemt later een beslissing over de kwestie.