ARNHEM - De zaak van de twee homo's die moesten verhuizen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn vanwege langdurige pesterijen, komt 27 mei voor de rechter in Arnhem.

Advocaat Yehudi Moszkowicz zal namens de mannen bepleiten dat de daders alsnog worden vervolgd, zo meldden de slachtoffers vrijdag.

Die dag moeten de verdachten voor het gerechtshof verschijnen. De Utrechtse politie hield een aantal verdachten aan die het stel tussen de zomer van 2009 en 2010 geregeld treiterden.

Maar deze zaken werden allemaal geseponeerd. De homo's zijn een zogenoemde artikel 12-procedure begonnen om alsnog een strafrechtelijk onderzoek tegen de verdachten af te dwingen.

Civiele procedure

Behalve deze strafzaak is het stel ook een civiele procedure begonnen om een schadevergoeding af te dwingen van de gemeente, de politie en de Staat. Ze hebben eind maart sommatiebrieven naar de drie partijen gestuurd.

De mannen vinden dat gemeente en politie adequater hadden moeten reageren op de acht aangiftes die ze in de loop van de tijd hebben ingediend. In een jaar tijd werd onder meer hun auto meerdere malen bekrast en zijn er stenen door de ruiten van hun woning gegooid.

Omdat de politie hier naar eigen zeggen niet tegen kon optreden, zagen de mannen zich genoodzaakt uiteindelijk hun huis ver onder de taxatiewaarde te verkopen.

Efficiënter

De gemeente vindt dat de klachten van het homostel altijd ''zeer serieus’’ zijn genomen. Wel erkende burgemeester Aleid Wolfsen dat de klachten efficiënter hadden moeten worden afgehandeld.

De zaak leidde in Utrecht tot flink wat maatschappelijke onrust, vooral omdat dit geval niet op zichzelf stond. Uiteindelijk nam de gemeenteraad eind vorig jaar unaniem een motie aan tegen homohaat, waarin het college opgedragen werd actie te ondernemen tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Behalve het stel uit Utrecht vertegenwoordigt Moszkowicz ook twee homo’s uit de buurt van Sittard die zich na pesterijen genoodzaakt zagen hun huis te koop te zetten. Ook in het Limburgse geval deed het koppel tevergeefs meerdere aangiften.