RIJSWIJK - Op de Nederlandse wegen is het vrijdag flink druk wegens het mooie paasweer. Om 15 uur waren er nog 39 meldingen, met een totale lengte van 150 kilometer.

Hoogtepunt van de ellende lag in het begin van de middag. Er stond toen 180 kilometer file.

Vooral op de wegen vanuit Duitsland en naar de Zeeuwse stranden is het druk, aldus de ANWB.

Op de A12 tussen de Duitse grens en afslag Arnhem-Noord stond rond het middaguur 17 kilometer file. Ook in Friesland was het erg vol rond Joure op de A7.

De grote paasdrukte op de wegen was donderdag, aldus een ANWB-woordvoerder, met in totaal 400 kilometer file. Vrijdag gaat het vooral om mensen die naar het strand willen.

Waddeneilanden

De paasdagen en het mooie weer lokken dit weekeinde ook veel mensen richting de Waddeneilanden. De veerdiensten zetten extra boten in om de drukte op te vangen. Vanuit de haven van Harlingen vertrokken vrijdagochtend afgeladen boten richting Terschelling en Vlieland.

Rederij Doeksen is tevreden. ''Het is aanzienlijk drukker dan vorig jaar”, zegt woordvoerder Richard de Vries. ''Ik schat dat we 20 procent meer mensen vervoeren.'' De voornaamste reden is dat Pasen dit jaar laat valt, vermoedt hij. ''Het is daardoor een stuk warmer. Valt Pasen in maart, dan denken mensen nog niet zo snel aan een rondje fietsen op een Waddeneiland.”

Dringen

Ook bij de veerboten naar Schiermonnikoog en Ameland is het vrijdagochtend dringen. Germ van Langen, directeur passagiersdiensten van Rederij Wagenborg: ''Met Pasen is het sowieso druk, maar nu hebben we veel meer passagiers vanwege het mooie weer. We zetten extra boten in. De eerste diensten zaten vanochtend helemaal vol.”