AMSTERDAM - Kapitein Marco Kroon is vrijdag vrijgesproken van het bezit van cocaïne en MDMA. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem acht niet bewezen dat de drager van de Militaire Willemsorde de drugs voorhanden heeft gehad.

Wel is Kroon veroordeeld tot een boete van 750 euro en voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit van vier stroomstootwapens, waarvan hij er drie heeft doorgeleverd.

Aanklaagster Mariska Wijnbelt had een onvoorwaardelijke werkstraf tegen Kroon geëist voor verboden wapenbezit en het bezit van cocaïne.

Drugsbezit

De rechtbank heeft het borsthaaronderzoek voor het aantonen van het gebruik van cocaïne niet gebruikt. Er kan niet uit worden afgeleid dat Kroon drugs in zijn bezit heeft gehad of heeft gebruikt, constateren de rechters.

Een veroordeling voor drugsbezit had Kroon duur kunnen komen te staan. Zijn werkgever Defensie hanteert een zerotolerancebeleid voor enige betrokkenheid bij harddrugs. Bij een definitieve schuldigverklaring had hij kunnen worden ontslagen.

Onderscheiding

Kroon heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. De oorlogsheld kreeg eerder van koningin Beatrix de Militaire Willemsorde opgespeld wegens getoonde moed.

Kroon had zelf aangegeven dat hij zijn Militaire Willemsorde zou inleveren als hij onomkeerbaar veroordeeld zou worden voor drugsbezit. Hoewel hij altijd heeft benadrukt onschuldig te zijn, concludeerde Kroon dat hij als veroordeelde voor drugsbezit de onderscheiding niet waard zou zijn.

''Ik blijf hem met trots dragen'', benadrukte de commando vlak na zijn vrijspraak. ''Het belangrijkste is dat ik de majesteit op 4 mei recht in de ogen kan kijken.''

Op de vraag hoe hij nu verder gaat, antwoordde hij: ''Vooruit.''

'Grote schade'

Volgens zijn advocaat Geert Jan Knoops is er in het kamp van Kroon geen 'overwinningsgevoel'.

''Er zijn alleen maar verliezers in deze zaak. Er is grote schade aangericht door de speculaties van het Openbaar Ministerie (OM) en in de media. We hopen dat het OM inziet dat dit vonnis niet aanvechtbaar is en dat het zich erbij neerlegt.'' 

Teleurstelling

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt zijn eventuele teleurstelling over het vonnis niet uit. ''Wij spreken niet in termen van teleurstelling'', zei persofficier van justitie Sandra Wiarda vrijdag na de uitspraak van de rechtbank.

''Wij doen gewoon ons werk: strafbare feiten opsporen. Er was voldoende aanleiding voor een onderzoek naar Marco Kroon.'' Het OM wil eerst het vonnis bestuderen voordat wordt besloten of het in hoger beroep gaat.

Zorgvuldig

Het OM stelt dat het onderzoek naar bezit van cocaine en MDMA (xtc) en naar het bezit en doorleveren van stroomstootwapens ''zorgvuldig en discreet'' is gedaan. Zo is bijvoorbeeld besloten niet met een grote politiemacht het huis van Kroon binnen te gaan voor een huiszoeking, gaf Wiarda als voorbeeld.

Het OM ging er niet op in of er geblunderd is bij het afnemen van de borstharen, die Kroon zelf heeft uitgetrokken. Pas op de zitting bleek na uitgebreide discussie onder drie deskundigen dat de manier van afname niet goed was, aldus Wiarda. ''Wellicht moeten de protocollen die er zijn worden aangepast.'' 

Defensie

Het ministerie van Defensie wilde vrijdag nog niet veel zeggen over de uitspraak. ''We hebben kennisgenomen van de uitspraak'', zei een woordvoerder.

Het departement zal de uitspraak nader bestuderen en wacht de termijn waarin beide partijen nog in hoger beroep kunnen gaan, af.

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Uitspraak Marco Kroon