AMSTERDAM – De moord topcrimineel Stanley Hillis in februari van dit jaar in Amsterdam-Oost, is door de politie gefilmd. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Op de beelden die vanuit een politiehelikopter zijn gemaakt, zou onder meer zijn te zien hoe de daders Hillis in de Amsterdamse Fizaeuastraat stonden op te wachten.

Vervolgens is te zien hoe Hillis zijn auto parkeert, uitstapt en de daders hem neerschieten, aldus de krant.

Na de moord rijden de schutters met hun busje eerst een doodlopende straat in, waarna ze moeten omkeren alvorens ze echt kunnen vluchten. Ondanks de aanwezigheid van politiemensen in de lucht en in de omgeving van de moordplek, konden de daders ontkomen.

Donald G.

Eerder werd al duidelijk dat de nationale recherche op de hoogte is geweest van een afspraak die Hillis op de bewuste dag in februari had met een andere bekende uit de onderwereld, Donald G..

Twee agenten zaten op enige meters afstand in een aanhangwagen om het gesprek tussen de twee af te luisteren en zagen daarom de moord voor hun ogen plaatsvinden. Verderop stond een observatieteam en boven de ontmoetingsplek cirkelde een politiehelikopter.

Hoe het kan dat ook de moordenaars op de hoogte waren van de afspraak van Hillis in de Fizaeuastraat, wordt onderzocht. Of G. iets met de moord te maken heeft, is niet bekend.

Ouwe

Stanley Hillis (1946) was een oudgediende in het Amsterdamse criminele milieu. Zijn bijnaam was 'de Ouwe'. De afgelopen jaren leek het rustig rond Hillis. Zijn naam dook in grote onderzoeken wel op, maar hij gold voor zover bekend niet als verdachte.