AMSTERDAM - De militaire rechtbank in Arnhem doet vrijdag uitspraak tegen oorlogsheld Marco Kroon. Tegen de 40-jarige Bosschenaar is een werkstraf van 120 uur geëist voor het bezitten en overdragen van stroomstootwapens en het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs.

Het Openbaar Ministerie ging er aanvankelijk van uit dat Kroon, die in 2009 de Militaire Willemsorde ontving, zelf cocaïne heeft gebruikt. Tijdens de zitting stelde justitie dat echter meer te kunnen bewijzen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht zes borstharen van Kroon, die hij zelf met zijn vingers had uitgetrokken, op sporen van cocaïne.

Die sporen werden ook aangetroffen, maar volgens het NFI kan de cocaïne ook op de vingers van de militair hebben gezeten doordat hij een jas droeg waarin sporen van drugs zijn aangetroffen.

Borstharen

Kroon, die een café runt in Den Bosch, zegt dat die jas van een cafébezoeker was. Nu de onderzoeksresultaten van het NFI-onderzoek naar de borstharen nagenoeg waardeloos zijn, stelt het OM niet meer hard te kunnen maken dat de Bosschenaar cocaïne heeft gebruikt. Justitie eiste daarom vrijspraak voor dit feit.

De Bosschenaar ontkent ooit drugs te hebben gebruikt. Wel heeft hij tegenover de militaire kamer in Arnhem toegegeven een stroomstootwapen te hebben gehad. De militair heeft laten weten dat hij de Militaire Willemsorde inlevert als hij in hoger beroep veroordeeld wordt voor het bezit van cocaïne.