DEN HAAG - Het kabinet wil agenten vervangen door politietoezichthouders die een beperkter takenpakket en minder verantwoordelijkheden en bevoegdheden zullen hebben.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) benadrukt echter dat het wel gaat ''om volwaardige politiemensen, met een dienstwapen en pepperspray''.

De plannen zijn nog in bespreking met de korpschefs en korpsbeheerders en met de politievakbonden. De vervanging, opgenomen in het regeerakkoord, moet een besparing opleveren van 30 miljoen euro.

Opstelten kan nog niet zeggen om hoeveel agenten en toezichthouders het gaat, maar een aantal van 10.000 ''is zeker niet aan de orde'', aldus de minister via zijn woordvoerder.

Slecht plan

PVV-leider Geert Wilders, die als gedoogpartner getekend heeft voor de 18 miljard aan bezuinigingen deze kabinetsperiode, steunt het voorstel niet. ''Een heel slecht plan. Geen toezichthouders in plaats van agenten. Bezuinigingen zoeken ze maar op een andere manier, maar niet zo.''

Wilders is niet per se tegen toezichthouders, zolang hun komst maar niet ten koste gaat van reguliere agenten op straat. Wel kunnen ze ingezet worden voor het opnemen van aangiftes.

Politie-light

Ook Opsteltens eigen VVD in de Tweede Kamer ziet ''een slecht plan''. Minister Opstelten ''lijkt zich te verslikken'', stelt Kamerlid Jeanine Hennis. ''Als de berichten waar zijn, is de minister bij mij helemaal aan het verkeerde adres. We gaan geen 'politie-light' creëren.''

GroenLinks noemt de plannen in een reactie ''onacceptabel voor een kabinet dat van veiligheid zo een prioriteit heeft gemaakt''. De SP spreekt van een ongehoord voorstel.

''Er is al een wildgroei aan toezichthouders. We moeten niet echte agenten vervangen door halve. Dan krijgen we alleen maar minder blauw op straat.'' De PvdA noemt de plannen ''te gek voor woorden'' en eist dat ze van tafel gaan. SP, GroenLinks en de PvdA willen volgende week opheldering van Opstelten.

Verbijsterd

De politiebond ACP is ''verbijsterd'' over de plannen. ''Met het vervangen van agenten door toezichthouders kleed je de veiligheid uit. Wat ons betreft is dit onbespreekbaar'', zei een woordvoerder van de bond donderdag.

''Het past ook niet in de beloftes die het kabinet aan de samenleving heeft gedaan'', aldus de zegsman.