AMSTERDAM - De verkoop van alcohol op Koninginnedag in Amsterdam wordt verder aan banden gelegd. Supermarkten, winkels en particulieren in de binnenstad mogen maar één alcoholische consumptie per klant verkopen.

De NS hadden de hulp ingeroepen van de gemeente Amsterdam, politie en justitie, nadat vorig jaar grote problemen ontstonden door mensen die zich niet gedroegen.

Ze trokken onnodig aan de noodrem en liepen over het spoor, wat tot grote vertragingen en ordeproblemen leidde. Daarnaast werd er flink gebraakt en geürineerd in treinen.

Dubbel zo veel personeel

Op de trajecten Enkhuizen-Amsterdam en Den Helder-Amsterdam was de overlast het grootst. De NS zet daarom op deze trajecten dubbel zo veel personeel in om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Verder is het bedrijf deze week op negentig scholen in de regio's Kennemerland en Noord-Holland Noord een posteractie gestart. Met de slogan Samen houden we het gezellig op Koninginnedag hoopt het bedrijf dat jongeren zich gedragen en dat ze elkaar aanspreken op onbehoorlijk gedrag.

Grote evenementen

Amsterdam trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers van buiten de stad met grote evenementen. Het centrum zat vorig jaar al aan zijn grens met circa 800.000 feestvierders.

Dit jaar is het feest op zaterdag en met mooi weer kan het bezoekersaantal oplopen tot zeker een miljoen.