LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft donderdag de 53-jarige René J. uit Ens veroordeeld tot acht jaar cel voor een zeer gewelddadige verkrachting. J. verkrachtte in februari vorig jaar een 57-jarige vrouw die hij via Hyves had ontmoet en bij hem thuis had uitgenodigd.

Het slachtoffer wist te ontsnappen en de politie te waarschuwen nadat de man in slaap was gevallen. Naar aanleiding van haar aangifte stapte ook een 51-jarige vrouw naar de politie. Zij werd volgens justitie in december 2009 verkracht, maar daar is in de ogen van de rechtbank te weinig bewijs voor.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel geëist en hield er daarbij rekening mee dat de verdachte weigerde mee te werken aan een psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

De rechtbank woog mee dat J. op mensonterende wijze zijn eigen lustgevoelens heeft laten prevaleren boven die van het slachtoffer. Ze achtte de verdachte volledig toerekeningsvatbaar.

'Stevige seks'

De advocaat van J. had de rechtbank eerder gevraagd om vrijspraak. Er was volgens hem geen sprake van dwang. De vrouwen zouden vrijwillig 'stevige seks' met de man hebben gehad. ,,Dat was zo afgesproken'', benadrukte de raadsman.

René J. werd al eerder veroordeeld voor een verkrachting. Hij zat daarvoor een gevangenisstraf van één jaar uit.