DEN HAAG - De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat onderzoek doen naar het fotograferen van voetbalsupporters bij stadions door de politie. Dat heeft hij donderdag laten weten.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de zorgen die diverse supportersverenigingen over de foto's hebben geuit.

Brenninkmeijer wil weten wat er met de foto's gebeurt en waar de gegevens van de supporters zijn opgeslagen. Het onderzoek is gericht op acties van de politie rond twee wedstrijden in Rotterdam en Amsterdam. Zo werden op 2 april alle supporters gefotografeerd voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord-AZ.

''Zij lieten mij weten dat voetbal op deze manier niet leuk meer is'', zegt Brenninkmeijer over de supporters. ''De goeden lijden nu onder de kwaden.''

Fouilleren

Naar aanleiding van een klacht deed de ombudsman al onderzoek naar het fouilleren van alle supporters en het vragen om identificatie in een café in Amsterdam op 12 april. Hij constateerde toen dat de politie ten onrechte bepaalde bevoegdheden gebruikte.

''Het heeft er alle schijn van dat dit alleen is gedaan met als doel de aanwezigen te registreren in het informatiesysteem van de politie'', aldus Brenninkmeijer.

Hij heeft de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland en het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme om een reactie gevraagd en hoopt in de zomer met een analyse te komen.