ARNHEM - In Oost-Nederland is donderdag sprake van de zogeheten code oranje wegens groot gevaar op natuurbranden. De natuurgebieden zijn daar zo droog dat veiligheidsdiensten roken, barbecuen en andere vormen van open vuur daar verbieden.

Ook is er een stookverbod voor tuinafval van kracht. Dat meldden de gezamenlijk veiligheidsregio's donderdag via de website www.natuurbrandgevaar.nl.

Oorzaak van het brandgevaar is de droogte. De code geldt voor de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en het noordelijke deel van Limburg.

De hulpdiensten zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Ook houden verkenningsvliegtuigen de natuurgebieden in de gaten.

Paasvuur

Op advies van de brandweer verbieden steeds meer gemeenten in Noord-Nederland de traditionele paasvuren. In verband met de droogte en de weersvoorspelling - zonnig en aanhoudend droog - is het gevaar groot dat vonken van de brandende paasbulten natuurgebieden in brand zullen zetten.

In Friesland is het vuur al verboden in Heerenveen en Oost- en Weststellingwerf, waar al twee weken een rook- en stookverbod geldt. Burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf en voorzitter van de intergemeentelijke brandweer van beide gemeenten: ''Een klein vonkje is al voldoende om brand te veroorzaken. Zo waren er afgelopen weekend nog enkele kleine heidebrandjes.''

In de provincie Groningen hebben de gemeenten Pekela, Haren en Bellingwedde een verbod afgekondigd. Veel gemeenten in Drenthe inventariseren donderdag mogelijk brandgevaar, waarna mogelijk een paasvuurverbod volgt. In Drenthe zijn 150 vergunningen verstrekt voor het houden van paasvuren.

Veluwe

Ook diverse gemeenten op de Veluwe en in het westen van Overijssel verbieden de paasvuren.

In de gemeente Ommen mogen 32 paasvuren niet doorgaan. De organisaties krijgen mogelijk later dit voorjaar alsnog toestemming om het snoeihout te verbranden, zei een woordvoerder.

In de naastgelegen gemeente Hardenberg gaan 41 paasvuren niet door. Ook gemeenten met een grote paasvuurtraditie als Olst-Wijhe en Raalte hebben hun toestemming voor paasvuren ingetrokken.

Code oranje

In Overijssel is code oranje van kracht. Dat betekent dat het risico op bosbranden groot is. Gemeenten mogen zelf bepalen of de paasvuren mogen doorgaan.

Op de Veluwe zijn in de gemeente Apeldoorn zestien paasvuren afgelast. Ook het bosrijke Epe heeft de vergunningen voor vier vuren ingetrokken.

Ook de brandweer van de regio Gooi- en Vechtstreek heeft dondermiddag vanwege een groot gevaar op natuurbranden de zogeheten code oranje ingesteld. Dat maakte de gemeente Hilversum bekend.

Heidebrand

Aan de Loonsebaan in Vught (Noord-Brabant) is donderdag rond het middaguur in een natuurgebied een heidebrand uitgebroken. Vanwege de droogte en de kans op snelle uitbreiding is de brandweer met groot materieel uitgerukt.

Volgens een woordvoerder van de brandweer staat een gebied ter grootte van een voetbalveld in brand.