DEN HAAG - De strippenkaart verdwijnt op 19 mei uit het stads- en streekvervoer in de provincie Zuid-Holland.

Dat maakten de provincie en het stadsgewest Haaglanden donderdag bekend. Vanaf die datum kunnen reizigers zonder abonnement alleen nog met de ov-chipkaart reizen.

De strippenkaart zou al begin februari worden afgeschaft, maar dat werd uitgesteld omdat de Tweede Kamer een motie aannam om eerst onderzoek te doen naar de fraudegevoeligheid van de ov-chipkaart.

Fraude 'beheersbaar'

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vindt die mogelijke fraude beheersbaar, meldde ze ruim een maand geleden.

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week een spoeddebat met de minister over de aankondiging dat de strippenkaart per 19 mei in Zuid-Holland wordt afgeschaft.

Fraudegevoelig

Dat gebeurt op verzoek van de PVV, die zich verzet tegen de verplichte invoering van de ''fraudegevoelige en peperdure'' ov-chipkaart. Volgens PVV-Kamerlid Léon de Jong lijkt het erop dat de minister vooral de belangen van de vervoerders ziet.

In de stadsregio's Rotterdam en Amsterdam is het nu al niet meer mogelijk om met een strippenkaart te reizen. Reizigers mogen daar alleen met een ov-chipkaart instappen.