DEN HAAG - Bijna de helft van de verpleeghuizen werkt onhygiënisch. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat medicijnen over de datum zijn, medewerkers hun handen niet vaak genoeg wassen of protocollen onvindbaar zijn, meldt de Consumentenbond donderdag

De inspectie herkent dit beeld en gaat meer controleren.

Zeven hygiënisten bezochten voor de Consumentenbond 37 verpleeg- en verzorgingshuizen om ze te beoordelen aan de hand van richtlijnen die met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn opgesteld.

De instellingen kregen al een voldoende als tachtig procent in orde was, bijvoorbeeld als tachtig procent van de wc's dagelijks goed wordt schoongemaakt.

Toch haalden vijftien van de 37 instellingen geen voldoende. Nog eens zeven instellingen haalden een krappe voldoende.

De Consumentenbond vroeg veel meer instellingen om mee te doen aan het onderzoek maar volgens de consumentenorganisatie wilde het merendeel dat niet.

Protocollen

Uit het onderzoek bleek onder andere dat het personeel van de verpleeghuizen de handen niet goed genoeg wast, dat koelkasten met medicijnen te warm staan afgesteld en dat er vaak geen ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn op de afdelingen.

Ook zijn protocollen vaak onvindbaar voor werknemers en liggen verband en medicijnen in stoffige opslagruimtes.

Een slechte hygiëne in verpleeghuizen verhoogt het risico op infecties bij de al kwetsbare bewoners.

Inspectie

De inspectie laat in een reactie weten de bevindingen van de Consumentenbond te herkennen. Een woordvoerder ontkent wel dat de bezoeken meestal worden aangekondigd. "De inspectie legt zowel aangekondigde als onverwachte bezoeken af." In sommige gevallen zou wel beter werken om een inspectie aan te kondigen.

De bond wijst erop dat een gebrek aan hygiëne voor infecties kan zorgen. Daarom zouden hygiëne-inspecties moeten worden verplicht. De inspectie kan dit jaar meer verpleeghuizen bezoeken doordat er extra geld beschikbaar is. Meer controles moeten een positief effect hebben op de hygiëne in verpleeghuizen.

Maatregelen

"We gaan niet specifiek zwaarder letten op hygiëne. We letten er altijd al op. Of een verpleeghuis schoon is, is een van de eerste dingen die inspecteurs nagaan bij een bezoek. Wanneer we tijdens inspecties vaststellen dat het niet goed is met de hygiëne, nemen we ook maatregelen."

Slechts drie verpleeghuizen scoorden in het onderzoek van de Consumentenbond een 7 of hoger. Het slechtst scoorde verpleeghuis Sonnevanck in Harderwijk met een 4,1. De beste score haalde verpleeghuis Nebo in Den Haag, met een 7,3.

Onacceptabel

Ouderenorganisatie ANBO noemt de bevindingen van de consumentenbond 'te vreselijk voor woorden' en 'onacceptabel'. ''Hoe is het mogelijk dat zulke misstanden voorkomen in instellingen waar mensen werken die zijn opgeleid voor dit vak?'', vraagt een woordvoerster zich af.

De bevindingen komen overigens niet als een verrassing. ''Wij krijgen ook wel eens dit soort meldingen binnen, maar de consumentenbond heeft er nu onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat deze misstanden vaak voorkomen'', aldus de ANBO-woordvoerster.

De organisatie van zorgondernemers Actiz zegt de uitkomsten van het rapport zorgelijk te vinden en de signalen serieus te nemen. De organisatie is van plan de bevindingen onder de aandacht te brengen bij de leden maar plaatst wel een kanttekening.

Details

''Een deel van de vragen gaat over details. Als mensen bijvoorbeeld aangeven dat ze hun trouwring niet willen of kunnen afdoen bij het handen wassen, scoren ze al slecht op hygiëne'', aldus een woordvoerster.

Volgens Actiz is het constant zoeken naar een goede balans. ''In een verpleeghuis leven mensen. Je moet het evenwicht zien te vinden tussen klinisch schoon en prettig leefbaar.''