GODLINZE - De rouwstoet met het lichaam van de vorige week in het Groningse Baflo doodgeschoten 48-jarige hoofdagent is woensdag even na twee uur gearriveerd in de Martinikerk in Groningen.

De stoet, bestaande uit zes volgauto’s met familieleden en achttien motoragenten, was eerder op de dag vertrokken uit Godlinze, de plaats in Noord-Groningen waar de agent woonde.

De kist, met daarover de Nederlandse driekleur, werd de kerk in gedragen door acht collega's van de arrestatie-eenheid waarvan de omgekomen politieman deel uitmaakte. In de kerk werd zijn motorhelm op de kist geplaatst.

Vanaf de Oosterstraat tot aan de Martinikerk stond een honderden meters lange erehaag van politiemensen in uniform. Bij het passeren van de stoet bewezen ze de laatste eer door te salueren. Andere collega’s hadden zich voor de Martinitoren verzameld. Er zijn ongeveer tweeduizend politiemensen uit heel Nederland aanwezig.

Opstelten

De herdenkingsdienst wordt bijgewoond door 1200 genodigden, onder wie familieleden en veel politiemensen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, korpschef Oscar Dros en burgemeester en korpsbeheerder Peter Rehwinkel zullen later een toespraak houden.

Ook enkele familieleden van de omgekomen agent houden een speech. Buiten de kerk, op het Martinikerkhof, staan grote tv-schermen met achthonderd stoelen.

De rouwstoet met het lichaam van de agent deed na zijn woonplaats Delfzijl en een aantal politiebureaus in de stad en de provincie Groningen aan. Een aantal rotondes werd onderweg twee keer rondgereden, omdat de omgekomen motoragent dat voor de grap ook vaak deed.

Bekijk alle lezersfoto's op onze special op NUfoto

Omgekomen agent herdacht