AMSTERDAM - Geert Wilders heeft woensdag aangifte gedaan tegen Bertus Hendriks wegens meineed. Dat zegt Wilders' advocaat Bram Moszkowicz.

Hendriks zou in de strafzaak tegen de PVV-leider hebben gelogen over de reden om arabist Hans Jansen uit te nodigen voor een etentje, waarbij ook raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam aanwezig was.

Schalken en Hendriks nodigden Jansen op 3 mei vorig jaar uit voor hun vaste eetclub om over actuele maatschappelijke onderwerpen te praten.

Drie dagen later moest hij bij de rechter-commissaris verschijnen om als getuige-deskundige in de zaak-Wilders op te treden. Schalken was één van de raadsheren die namens het hof de strafvervolging van de PVV-voorman bevolen onder meer voor haatzaaien.

Jansen zegt dat Schalken heeft geprobeerd hem te beïnvloeden. Schalken spreekt dat tegen. Hendriks heeft verklaard dat Jansen was gevraagd om over de islam te praten.

Meineedprocedure

Vrijdag wraakte Moszkowicz de rechtbank omdat die weigerde een meineedprocedure op te starten tegen getuige Hendriks. De rechtbank meende dat Hendriks niet heeft gelogen.

Maar de wrakingskamer, met rechters uit Haarlem, wees maandag het verzoek om nieuwe rechters af en bepaalde dat het proces tegen Wilders moet worden voortgezet. De wrakingskamer vond dat de vrees van Wilders voor partijdigheid van de rechtbank ongegrond was.

Groepsbelediging

Wilders staat terecht wegens haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn anti-islamitische uitspraken. In principe is de volgende zittingsdag op 2 mei.

Wilders doet aangifte