ALPHEN AAN DEN RIJN - In Theater Castellum is woensdag de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de schietpartij van anderhalve week geleden gehouden.

Tijdens de herdenking namen onder anderen premier Rutte en waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn het woord. Ook een nabestaande sprak.

De bijeenkomst was alleen voor genodigden. Onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, premier Rutte en een aantal ministers zijn aanwezig. Ook woonden slachtoffers en hulpverleners de herdenking bij.

Sterk

''We zullen sterk zijn en er beter uitkomen dan het was", aldus Eenhoorn. ''We zijn vandaag allemaal één. Vandaag denken we met zijn allen aan 9 april. We denken allemaal aan de slachtoffers, we denken allemaal aan de nabestaanden, aan al degenen die onderdeel zijn van het drama."

"Velen zullen het voor altijd met zich meenemen. 9 april is een moment waarvan je zou kunnen zeggen, daarna zijn we nooit meer hetzelfde. Ik ben niet meer wie ik was, geldt voor veel mensen."

Winkelen

Eenhoorn heeft kort na 9 april gezegd dat dit nooit meer mag gebeuren. ''Maar ik weet het niet. We leven in een maatschappij waarin altijd iets kan gebeuren. We moeten, hoe anders we nu ook zijn, toch weer gaan winkelen, waar ook in Nederland."

"Niet op een angstige manier, maar dat we denken we zullen sterk zijn en er beter uitkomen dan het was. De saamhorigheid is heel groot, ik merk dat ook in het land."

Na zijn toespraak werden de namen van de doden voorgelezen. Bij elke naam ging het licht op een van de zes zuilen op het podium aan. Een zuil voor elk van de zes slachtoffers.

Rutte

Premier Mark Rutte vertelde tijdens zijn toespraak het verhaal van het slachtoffer Margriet ter Haar, één van de mensen die anderen hielp om een veilig heenkomen te zoeken.

''Ze keek niet weg, ook niet op dat afschuwelijke moment. Wij kijken ook niet weg. We staan om u heen. Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers en aan allen die door het drama zijn getroffen en verder moeten met hun leven."

"Er zal voor u altijd een voor en een na zijn. Alphen aan den Rijn kijkt niet weg, Nederland kijkt niet weg. We zijn samen sterker dan de verwarde geest van een man."

Schermen

Honderden belangstellenden buiten de zaal volgden de plechtigheid op schermen voor het theater, bij de Adventkerk en in het stadhuis. Aan woningen aan het Rijnplein en aan de kerktoren hangen vlaggen halfstok.

Op het plein stonden ook verscheidene koren. Zij brachten liederen ten gehore.

Na afloop praatten de koningin en de prins met een aantal directbetrokkenen.

Lees al het nieuws over Alphen aan den Rijn

Volg dit nieuws op NUlive

Herdenking Alphen a/d Rijn