UTRECHT - Elk jaar stoppen leerlingen in Nederland door uiteenlopende redenen met hun opleiding. Ruim een derde van deze schoolverlaters begint na enige tijd weer met een opleiding.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (Ecbo) in Utrecht dat woensdag wordt gepresenteerd.

Ecbo keek in het onderzoek naar ruim 57.000 uitgevallen leerlingen vanuit havo, vwo en mbo niveau 2 uit het schooljaar 2005-2006.

Er is een duidelijk verschil tussen terugkeer naar het voortgezet onderwijs en het mbo. In het voortgezet onderwijs keerde bijna de helft van de schoolverlaters terug naar de schoolbanken en in het mbo maar een derde.

Zonder diploma

In de eerste drie jaar na het stoppen met hun opleiding keren 21.000 leerlingen terug naar school. Bijna twee derde hiervan start na één jaar alweer met een opleiding. Slechts een kleine drieduizend uitvallers wacht hier drie jaar mee. Een kwart van alle terugkomers valt uiteindelijk opnieuw uit, zonder diploma.

In de Randstad en de noordelijke provincies is het percentage leerlingen dat terugkeert naar school het hoogst. In een vervolgonderzoek laat ecbo schoolverlaters zelf aan het woord en moet blijken of er specifieke regionale kenmerken zijn voor schooluitval.