AMSTERDAM - Toen Tristan van der Vlis zijn wapenvergunning aanvroeg, kampte de politieafdeling die de vergunning verstrekte met integriteitsproblemen.

De kwestie leidde in 2009 tot het oneervol ontslag en vervolging van twee van de negen medewerkers van de afdeling Bijzondere Wetten van het politiekorps Hollands Midden. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Als voorbeeld van de problemen op de afdeling wordt genoemd dat een van de agenten een wapen dat bij de politie was ingeleverd had meegenomen en doorverkocht. Daarvoor werd de voormalige brigadier uiteindelijk ook veroordeeld.

Naar aanleiding van de kwesties besloot de korpsleiding in 2008 tot een spoedonderzoek. De conclusie was dat de afdeling te versnipperd was. Er waren in totaal negen agenten, die op vier verschillende locaties werkten. "Het waren eilandjes", zegt de leider van het onderzoek.

Gevoeligheid

De problemen speelden in Katwijk en Leiden, en niet in Alphen aan den Rijn, maar in zijn conclusie had het daar 'in principe ook mis kunnen gaan. Hij spreekt in de krant van 'gevoeligheid voor integriteitsschending'.

Inmiddels is de organisatiestructuur van de afdeling Bijzondere Wetten gewijzigd. De verlening van wapenvergunningen wordt sinds 2009 vooral afgehandeld in Katwijk. Het toezicht gebeurt vanuit Katwijk en Gouda.

Bij het korps stonden afgelopen jaar ongeveer vijftienhonderd mensen met een wapenvergunning geregistreerd, waaronder Tristan van der Vlis.

Lees alles over het drama in Alphen aan den Rijn