ALPHEN AAN DEN RIJN - In Theater Castellum in Alphen aan den Rijn begint woensdag om twaalf uur de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de schietpartij, van anderhalve week geleden.

De plechtigheid duurt ongeveer drie kwartier. Onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, premier Rutte en een aantal ministers zijn aanwezig.

Na afloop praten de koningin en de prins met een aantal direct betrokkenen.

De ouders van Tristan van der Vlis zullen niet bij de herdenking zijn. Ze voelen een enorme last en kunnen het niet aan om tussen de mensen te staan die slachtoffer zijn geweest van de daden van hun zoon, zei waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn op Radio 1.

Volgen

Belangstellenden buiten de zaal kunnen de bijeenkomst volgen op schermen op het Rijnplein voor het theater, bij de Adventkerk en in het stadhuis

De herdenking is rechtstreeks te volgen op Nederland 1 en RTL 7. SBS bericht over de bijeenkomst in de afleveringen van Hart van Nederland.

Op een groot aantal overheidsgebouwen hangt woensdag de Nederlandse vlag halfstok.

Hulpverleners

De besloten herdenking is de eerste waar ook de hulpverleners bij kunnen zijn. Een dag na de schietpartij was er ook een herdenking, maar de meeste hulpverleners waren toen nog niet in staat erbij te zijn.

Bij de herdenking probeert Alphen aan den Rijn 'in saamhorigheid stil te staan bij wat ons is overkomen', zei Eenhoorn. "We leven in een maatschappij waar dit kan gebeuren. Niet alleen in Alphen aan den Rijn, maar in de Westerse samenleving."

Het zal volgens hem nog eens gebeuren. "Niet hier, maar ergens anders. Dat is het thema dat, wat mij betreft, aan de orde komt."

Van de gewonden die bij de schietpartij vielen liggen er nog drie in een ziekenhuis. Hun toestand is stabiel. Een vrouw heeft een dwarslaesie, voor alle slachtoffers geldt volgens de burgemeester dat zij de schietpartij de rest van hun leven met zich meenemen.

Alles over het drama in Alphen aan den Rijn