AMSTERDAM – De vermissing van Milly Boele is te lang door de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht onderschat.

Dat staat in een nog geheim onderzoeksrapport dat woensdag verschijnt maar waar de NOS al hand op heeft weten te leggen.

Het 12-jarige meisje verdween in maart 2010 en werd na een week dood gevonden in de tuin van haar buurman en politieagent Sander V.

V. is inmiddels veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor de moord op Milly.

Kritiek

In juli werd een speciale commissie samengesteld om onderzoek te doen naar de gang van zaken rond de verdwijning. Deze commissie ziet vier punten waarop de leiding van de politie en het OM hebben gefaald.

Er wordt kritiek geleverd op de informatieverzameling tijdens het onderzoek, de urgentie van de vermissing van het meisje, de inzet van bijzondere opsporingsmogelijkheden en de communicatie met de media.

Informatie verzamelen

Nadat de familie van Milly melding maakte van de vermissing, is de politie wel direct aan de slag gegaan en is al het beschikbare personeel op de zaak gezet. Tegelijkertijd werd echter verzuimd om in de beginuren alle informatie centraal te verzamelen.

Daardoor zou de laatste informatie over Milly niet op waarde zijn geschat. Dit betreft het laatste contact met een buurman. De familie verklaarde direct dat het meisje aan de telefoon vertelde dat ze moest ophangen omdat er ‘een buurman’ voor de deur stond.

Geen gewone vermissing

Daarnaast stelt de commissie dat de hogere leiding van de politie en het OM de vermissing te lang als ‘gewoon’ hebben bestempeld. Dit zou het meest in het oog springende aspect van de zaak zijn.

Zo zouden een aantal aanwijzingen niet op waarde geschat zijn. De jas van Milly hing bijvoorbeeld nog aan de kapstok terwijl het buiten rond het vriespunt was. De televisie en de computer stonden ook nog aan en het haakje van de voordeur lag kapot op de grond.

De commissie stelt dat de politietop en het OM aan de hand van deze aanwijzingen de vermissing als ‘zeer ernstig’ hadden moeten aankaarten.

Media

Ook zijn er fouten gemaakt in de communicatie naar de media. Zo zou te lang zijn volgehouden dat alle opties nog open lagen terwijl er al vanuit gegaan werd dat er een misdrijf plaats had gevonden.

Eventueel sneller en beter handelen van politie en OM had overigens niet kunnen leiden tot het redden van Milly’s leven. V. verklaarde eerder dat hij haar twintig minuten na de ontvoering al heeft omgebracht.