DEN HAAG - De onderwijslocatie van Inholland in Hoofddorp gaat dicht, meerdere opleidingen worden afgestoten en een nog onbekend aantal medewerkers moet de komende jaren al dan niet gedwongen vertrekken.

Het aantal studenten loopt vermoedelijk met 20 procent terug en de kosten moeten met een vijfde omlaag.

Dat heeft Doekle Terpstra, sinds eind vorig jaar voorzitter van de college van bestuur van hogeschool Inholland, laten weten.

''Als je kijkt naar alles wat niet met het onderwijs te maken heeft, staat Inholland er goed voor. Maar op onderwijsgebied staan sommige opleidingen letterlijk aan de rand van de afgrond."

Terpstra werd eind vorig jaar aangesteld als 'puinruimer' van de geplaagde hogeschool. Naast herrie en dubieuze declaraties in de top, had de school ook te maken met diplomafraude en imagoschade doordat diploma’s te gemakkelijk werden uitgereikt.

Vertrouwen

''Het is vooral belangrijk dat Terpstra de kwaliteit van het onderwijs nu vooropstelt”, aldus Tweede Kamerlid Anne Wil Lucas (VVD) . ''Daarnaast is het van belang dat Inholland het vertrouwen van de onderwijsinspectie weer terugwint. We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat het een forse puinhoop was en dat er grote veranderingen nodig waren.”

''Het is in het belang van de student dat een hbo-diploma deugdelijk is”, stelt Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA). Bij de presentatie van het plan van aanpak wil Jadnanansing vooralsnog eerst zien en dan geloven.

''Ik vrees dat het ergste nog niet is geweest. Het is ook een hele kluif. Er is zo veel bagger uitgesmeerd over Inholland”, vervolgt ze. ''Terpstra kan dat wel met rozenblaadjes proberen te bedekken. Maar het blijft daaronder natuurlijk bagger.”

Verantwoordelijkheid

Koepelorganisatie HBO-raad is blij dat het bestuur van Inholland zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten. ''Inholland erkent hiermee dat er fouten zijn gemaakt en laat zien dat daar consequenties aan zitten.''

Met deze maatregelen staat het onderwijs dichter bij de docenten, vindt de HBO-raad. ''Het geeft vertrouwen voor het zelfreinigend vermogen van de hogeschool.'' 

Juiste weg

Vanuit de Kamer vragen oppositiepartij SP alsook gedoogpartner PVV zich af of de weg die Terpstra is ingeslagen, wel de juiste is.

''Terpstra bezigt veel stoere taal. Maar eerst zien en dan geloven", stelt Kamerlid Harm Beertema (PVV). De SP vindt het opvallend dat Terpstra met zijn plan komt, vlak voordat de inspectie haar onderzoek presenteert. ''Kon hij daar niet even op wachten", vraagt parlementariër Jasper van Dijk zich af.

De grootste kritiek van de SP is dat Inholland veel te groot is geworden. ''Knip Inholland op in circa tien kleine vestigingen met een eigen directie, die de studenten kent. Nu heeft de school 33.000 studenten", vervolgt Van Dijk zijn kritiek.

''Het college van bestuur wordt hiermee overbodig en kan worden opgeheven. " Terpstra zelf meldde dat hij direct ontslag zou nemen, als Inholland wordt opgesplitst.

Geschrokken

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is geschrokken van de mededeling van Inholland-voorzitter Terpstra. ''Dat is veel te voorbarig en gaat ook te ver'', aldus een woordvoerder van de AOb dinsdag.

De vakbond wil de plannen van Terpstra met Inholland eerst inzien. ''Maar het proces is prima. Wij vinden al jaren dat er meer aandacht en geld naar het primaire proces, de klas en goed opgeleide docenten, moet gaan.''

De woordvoerder benadrukt dat hij hoopt dat Inholland in zijn saneringsplannen netjes met het personeel omgaat.

Bevestiging

Guy Hendricks, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), stelt dat de situatie bij Inholland bevestigt dat de kwaliteit van de diploma's van Inholland niet in orde is. ''Ik vraag me af hoe het nu moet met studenten die recentelijk zijn afgestudeerd.''

Hendricks wil ook van Terpstra weten wat zijn plannen zijn met studenten die nu een opleiding volgen die wordt afgestoten. ''Omdat Terpstra zo stevig naar buiten treedt, vraag ik me ook af of de plannen nog wel op tijd komen.''

Imagoschade

Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), noemt het ''verschrikkelijk'' voor de afgestudeerden. ''Het is goed dat Inholland maatregelen neemt, maar de imagoschade blijft rond de diploma's hangen.''

Breur vindt het belangrijk dat het bestuur van Inholland openheid geeft aan studenten en docenten. ''Daarmee zijn alle problemen begonnen. Ik wil weten hoe hij die openheid van zaken gaat geven.''