AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist de maximale gevangenisstraf van 12 jaar zonder tbs tegen de Friese Sietske H. De vrouw wordt verdacht van moord op haar vier pasgeboren baby's, die ze baarde tussen 2003 en 2009.

Voor het doden van de eerste baby vraagt het OM om een straf voor 'kinderdoodslag'. Bij de anderen gaat het volgens Justitie om 'kindermoord'. Het OM gaat uit van volledige toerekeningsvatbaarheid en wil met de strafeis voorkomen dat H. in herhaling valt.

Hoewel H. niet expliciet heeft verklaard de baby's te hebben willen doden, is het volgens het OM duidelijk dat ze opzettelijk heeft gehandeld.

Volgens officier van justitie Agnes de Vries ''is het frustrerend dat er geen psychische stoornis is vast te stellen'', omdat Sietske H. heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. ''Daarom geen tbs, hoe wenselijk die ook zou zijn.''

Het staat volgens De Vries vast dat H. de enige verdachte is van de moord op haar vier baby's. De familie van de vrouw wist echter van niets, zo bleek dinsdag uit de eerste zitting in de zaak.

Vrijspraak

Advocate Barbara Klunder die H. bijstaat, wil dat de rechtbank haar cliënt vrijspreekt van twee kindermoorden. Volgens Klunder is de doodsoorzaak van de baby's die Sietske kreeg in 2003 en 2005, niet vast te stellen.

''Het is niet meer vast te stellen of die kinderen nog buiten het moederlijk lichaam hebben geleefd'', aldus Klunder. Ze vindt verder dat de andere twee dodingen als kinderdoodslag moeten worden beschouwd en niet als kindermoord, wat het OM haar ten laste heeft gelegd.

Volgens de advocate was het doden van de baby's een paniekreactie. ''Ze heeft niet een echt besluit genomen.'' Op kinderdoodslag staat een lagere straf dan op kindermoord.

Levend

H. (26) beviel in haar ouderlijk huis in het Friese Nij Beets van haar vier baby's zonder enig geluid te maken, zo verklaarde ze. Het OM acht op basis van onderzoek bewezen dat de kindjes allemaal levend ter wereld zijn gekomen.

De baby's, drie meisjes en een jongetje, zijn allen kort na de bevalling door verstikking om het leven gebracht. Om ze te laten stoppen met huilen, zo verklaarde H.

Daarbij gebruikte de vrouw drie keer haar handen en één keer - bij het eerste meisje - een kussen. Bij twee baby's werd ook een kledingstuk in het mondje gestopt en bij één is een plastic tas of zak om het hoofdje gebonden.

Tijdens de zitting bij de rechtbank van Leeuwarden bleek verder dat H. eerder dit jaar geweigerd heeft mee te werken aan psychisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC).

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Rechtszaak Sietske H.