ZWOLLE - Een 43-jarige treinmachinist uit Tynaarlo is dinsdag door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken voor zijn rol in een ernstig spoorongeval op het station Zwolle in 2009.

De goederentrein die Lammert V. bestuurde, botste op een net vertrekkende passagierstrein.

Bij het ongeval vielen twee lichtgewonden en ontstond een ravage op het spoor. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat een uur na het ongeval het sein op rood stond.

Volgens de rechtbank is daarmee echter niet komen vast te staan dat het sein ook op rood stond toen de trein passeerde. Een technisch defect valt bijvoorbeeld niet uit te sluiten. De verdediging stelde dat seinen automatisch op rood springen zodra het eerste treinstel is gepasseerd.

Verkeerde plek

De officier van justitie had eerder ook al vrijspraak geëist tegen V. De rechtbank verwees in haar uitspraak naar een rapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat over het ongeval.

De inspectie concludeerde dat het sein op een verkeerde plek stond. Seinen staan doorgaans op 400 meter afstand van elkaar. Sein 66 op het station stond op honderd meter na de vorige. Ook bleek dat de laatste tien jaar zes treinen op deze plek door rood zijn gereden.

Te vroeg

De inspectie zette ook vraagtekens bij het feit dat de bewuste goederentrein structureel te vroeg bij station Zwolle arriveerde. Dit werd gedaan omdat op het traject vanuit Leeuwarden rekening gehouden werd met bruggen. Dit te vroeg arriveren kan juist voor problemen op het drukke station zorgen.

ProRail heeft desgevraagd toegezegd het sein dit jaar te verplaatsen. Ook is de dienstregeling voor goederentreinen aangepast, meldde een woordvoerder.

Treinbotsing Zwolle