DEN HAAG - Steeds meer meisjes kiezen voor een exacte studierichting. De instroom van vrouwelijke studenten in zogenoemde bètatechnische opleidingen in het hoger onderwijs is tussen 2000 en nu flink gegroeid.

Waren er in 2000 nog 5.447 vrouwelijke studenten die kozen voor een bètatechnische studie, nu zijn dit er 9.463. Dat blijkt uit cijfers van het Platform Bèta Techniek waarvan de resultaten dinsdag bekend werden gemaakt.

De afgelopen jaren zijn bètastudies in algemeenheid eveneens aanzienlijk populairder geworden. Net als vorig jaar is ook dit jaar de instroom in de exacte studierichtingen in het hoger onderwijs gestegen.

Ten opzichte van het jaar 2000 schrijven nu 32 procent meer studenten zich in bij deze opleidingen. Het aantal eerstejaars in de bètatechnische studies is gestegen van bijna 26.000 in 2000 tot bijna 34.000 in september vorig jaar.

Stagnatie

Voor het tweede jaar op rij stijgt daarmee de instroom in bètatechniek harder dan de instroom in het hele hoger onderwijs. In vergelijking met vorig jaar stijgt de belangstelling voor bètatechnische studies met 1,5 procent terwijl de instroom in alle andere niet-exacte studies juist met bijna 1 procent daalde.

Volgens het platform is de groei in het huidige collegejaar overigens wel minder groot dan eerdere jaren en lijkt er sprake te zijn van een stagnatie. Zo steeg de instroom in technische opleidingen op de hogescholen maar met 0,6 procent ten opzichte van het vorige collegejaar.

Op de drie Technische Universiteiten daalde na jaren van groei de instroom ten opzichte van 2009 met 6 procent. De overige universiteiten behouden samen een groei van 7,4 procent ten opzichte van het vorige collegejaar.