GRONINGEN - Alasam S., de uitgeprocedeerde asielzoeker die ervan verdacht wordt zijn 29-jarige vriendin en een 48-jarige agent in Baflo te hebben vermoord, lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) en diverse psychoses.

Dat staat in processtukken van de Raad van State.

De Raad van State oordeelde op 7 april, zes dagen voor de dubbele moord in Baflo, dat S. na tien jaar procederen uitgezet moest worden naar Benin, waar de asielzoeker naar eigen zeggen vandaan kwam.

Wim Bloemers, de psychiater van S., had bezwaren tegen de uitzetting omdat volgens hem geen adequate hulp in Benin voorhanden zou zijn. De advocaat van S. wil geen mededelingen over zijn cliënt geven.

Behandeld

Zowel Bloemers als een arts van de IND stelde de stoornis bij S. vast. De IND was echter van mening dat S. in Benin voldoende kon worden behandeld ondanks dat ''de medische zorg niet als in westerse landen is.”

Ook blijkt dat S. op het moment van zijn afwijzing werd behandeld voor zijn psychoses maar niet voor zijn PTSS.

Medisch onverantwoord

Bloemers vond het dan ook medisch onverantwoord om S. naar de vrijheidsbeperkende instelling in Ter Apel te sturen, laat staan hem naar Benin terug te sturen.

In de stukken staat ook dat een extern medisch adviesbureau vond dat er een kans bestond dat S. zonder zijn medicijnen weer last zou krijgen van zijn psychoses. Hoe groot die kans was, is nog onbekend.