UTRECHT - De peuter die eind maart in Utrecht overleed aan een niet-natuurlijke dood werd na zijn geboorte direct bij een pleeggezin geplaatst.

Dat heeft een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht hierover in het AD.

De 25-jarige moeder van het kind en haar 27-jarige vriend werden opgepakt na de dood van het 3-jarige jongetje.

De twee, die in de Utrechtse buurt het Verdomhoekje woonden, zitten nog steeds vast. De man is verscheidene keren veroordeeld voor geweldsdelicten.

Onder toezicht

Het jongetje werd eind 2007 geboren en meteen onder toezicht geplaatst. Eind 2008 wilde Bureau Jeugdzorg een verlenging van de ondertoezichtstelling, maar de rechter wees die af. De peuter ging bij zijn moeder wonen.

Vlak na de dood van het kind zei de Raad voor de Kinderbescherming eind vorig jaar een melding te hebben ontvangen over het Utrechtse gezin. Een week na de dood van de peuter zou de rechtbank beslissen over een nieuwe ondertoezichtstelling.

Volgens de Kinderbescherming kreeg het Utrechtse gezin vanaf eind 2008 wel hulp. Een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg liet woensdag weten dat er in die periode ''bemoeienis'' is geweest met het gezin naar aanleiding van diverse nieuwe meldingen.

Niet op slag dood

Uit het medisch rapport over de dood van de peuter blijkt dat het uren tot dagen heeft geduurd voor de peuter aan zijn letsel overleed. Dat zei advocaat Ralph Takens dinsdag. Takens vertegenwoordigt de 27-jarige verdachte Younass A., de vriend van de moeder van het kind.

De politie doet volgens Takens onderzoek naar de hele week die aan het overlijden voorafging. Volgens A. hebben velen die week contact gehad met de peuter.

A. ontkent dat hij iets te maken heeft met het letsel van het kind. Er zijn volgens de advocaat aanwijzingen in het dossier dat de moeder verantwoordelijk is voor de dood van haar zoontje. Takens wil daarover getuigen horen.

Het Openbaar Ministerie geeft geen enkel commentaar.