AMSTERDAM - De tot levenslang veroordeelde kindermoordenaar Koos H. mag toch weer naar een tbs-kliniek.

In de gevangenis kan hij volgens de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) niet 'optimaal verblijven', schrijft De Telegraaf dinsdag.

H. kwam vorig jaar in opspraak door een uitzending van Peter R. de Vries. Uit beelden die met een verborgen camera waren gemaakt in een tbs-kliniek bleek dat H. daar in zijn cel porno kon kijken.

Hij zat toen in de kliniek vanwege 'detentieongeschiktheid'. Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) toonde zich geschokt.

Hij zei dat het niet de bedoeling is dat het tbs-regime van toepassing wordt voor gevallen als H. Vorig jaar zomer werd de moordenaar, die in 1982 werd veroordeeld voor de moorden op een 11-jarige, een 12-jarige en een 18-jarige, overgeplaatst naar de gevangenis.

Schorsingsverzoek

H. diende daarop een schorsingsverzoek in, dat door de RSJ werd toegewezen. Hij wordt niet langer als 'detentieongeschikt' gezien, maar kan volgens de deskundigen 'niet optimaal' in de gevangenis verblijven, schrijft de krant.

Hij zou niet tegen het grote verloop onder de gevangenen in het psychiatrisch centrum van de gevangenis kunnen.

De huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is volgens De Telegraaf 'buitengewoon teleurgesteld' over de uitspraak van de RSJ. De minister gaat nog eens bekijken of er een aparte afdeling moet komen voor langgestraften die nog minstens vijf jaar te gaan hebben.