LEEUWARDEN - De 26-jarige Sietske H. uit het Friese Nij Beets staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Leeuwarden. De vrouw wordt verdacht van moord op haar vier pasgeboren baby's, die ze baarde tussen 2003 en 2009.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 26-jarige vrouw ervan dat ze de kindjes, drie meisjes en een jongetje, direct na de bevalling door verstikking om het leven heeft gebracht.

Daarbij gebruikte de vrouw drie keer haar handen en één keer - bij het eerste meisje - een kussen. Bij twee baby's werd ook een kledingstuk in het mondje gestopt en bij één is een plastic tas of zak om het hoofdje gebonden.

De lijkjes werden na hun dood in een vuilniszak gedaan en in koffers verstopt op de zolder van de ouderlijke woning in Nij Beets, waar H. al die tijd met haar vader en moeder heeft gewoond. Haar ouders zouden er niets van hebben geweten.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft Sietske H. onderzocht. Ze verblijft momenteel in de vrouwengevangenis in Zwolle. Volgens haar advocaat Barbara Klunder is ze ''heel erg gespannen''. De zitting duurt vermoedelijk de hele dag.