AMSTERDAM - Het uitzetten van illegalen verloopt verre van vlekkeloos. Vorig jaar werden er van de 6600 uitzettingen 2404 geannuleerd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT).

Steeds vaker verzetten asielzoekers die het land moeten verlaten zich met geweld. Als ze maar genoeg ophef veroorzaken worden ze niet toegelaten tot het vliegtuig.

Dit gebeurde enkele honderden keren, terwijl er slechts eenmaal proces-verbaal werd opgemaakt. In meer dan duizend gevallen kon de uitzetting niet doorgaan doordat de illegale vreemdelingen op het laatste moment een nieuwe juridische procedure startten.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) concludeert uit het jaarverslag dat de commissie geen kritiek heeft op de gedwongen uitzettingen en de manier waarop de overheid dit doet.

"De CITT heeft ook geen aanbevelingen die gaan over de zorgvuldigheid en de humaniteit waarmee vreemdelingen uitgezet worden", schrijft hij in een reactie.

Wel doet de commissie een aantal aanbevelingen waardoor de uitzettingen effectiever kunnen plaatsvinden. Leers komt waarschijnlijk nog voor de zomer met concrete plannen hieromtrent, in zijn zogenoemde terugkeerbrief.