AMSTERDAM - Bij de kerncentrale in Borssele is maandag rookontwikkeling ontstaan. Een relais van een motorbeveiliging van een van de hoofdkoelpompen was oververhit geraakt. De kerncentrale was vanwege onderhoud niet in bedrijf.

Het incident heeft geen gevolgen voor de nucleaire veiligheid gehad. Dat laat exploitant EPZ weten.

Het incident vond plaats bij de voorbereiding van de opstart van de kerncentrale na een onderhoudsstop. De betreffende pomp werd automatisch uitgeschakeld, waarna de rookontwikkeling stopte.

De spanning werd direct van de stroomvoorzieningsinstallatie gehaald, waarbij op een ander systeem werd overgeschakeld.

Conventionele deel

De rookontwikkeling ontstond in het conventionele - niet-nucleaire - deel van de centrale. Er ging wel een brandmelder af, maar de bedrijfsbrandweer constateerde geen brand.

Uit voorzorg zijn de vrijwillige bedrijfsbrandweer en de regionale brandweer gealarmeerd. Die hoefden echter niet in te grijpen.

De kerncentrale in Borssele, de enige in Nederland, is momenteel uit bedrijf voor onderhoud en het wisselen van splijtstof. Voordat de centrale weer in bedrijf wordt genomen, worden allerlei veiligheidssystemen getest.

EPZ heeft het voorval aan de toezichthouder gemeld en onderzoekt de oorzaak. Daardoor gaat het jaarlijks onderhoud langer duren dan gepland.