AMSTERDAM - Fred R., een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, wenst niet meer voor de rechtbank te verschijnen.

R. verzet zich daarmee tegen zijn detentie in de zogeheten Landelijke Afzondering Beheersgevaarlijke Gedetineerden (LABG), een speciale afdeling van de gevangenis in Vught.

R. probeert al geruime tijd naar een normale gevangenis overgeplaatst te worden, maar pogingen daartoe zijn tot dusver gestrand.

Nadat de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming zeer onlangs een beroep tegen een afwijzing tot overplaatsing van R. had afgewezen, was voor de verdachte de maat vol.

Hij maakte de rechtbank in Amsterdam kenbaar dat hij niet meer zal terugkeren in de rechtszaal. Fred R. verblijft inmiddels zestien maanden op de LABG. Dit is volgens R.'s raadsman, Geertjan van Oosten, uitzonderlijk lang. ''Normaal gesproken duurt een verblijf op de afdeling maximaal een paar maanden'', aldus de raadsman.

Weg blijven

Fred R. heeft Van Oosten opgedragen eveneens weg te blijven uit de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, de plaats van handeling van het Passageproces.

In het verleden zijn er problemen gerezen met gedetineerde Fred R. Zo zou hij medegevangenen hebben gemanipuleerd en zelfs hebben gerekruteerd om hen op te zetten tegen het gevangenispersoneel.

R. meent dat de afzondering waarin hij wordt gehouden, een drukmiddel is om hem aan het praten te krijgen. Als verdachte heeft R. tot dusver vooral gezwegen, als het om de inhoud van de zaken van het proces gaat.

Schakel

Fred R. werd in augustus 2006 in Spanje gearresteerd. Justitie beschouwt hem als belangrijke schakel tussen opdrachtgevers en uitvoerders van huurmoorden.

Met name in het dossier over de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, doodgeschoten in april 2006, komt deze rol duidelijk naar voren. De in die zaak gepakte uitvoerders hebben allen uitvoerig en uiterst belastend over R. verklaard.