HAARLEM - ''Ik heb in mijn hele leven, ook bij Bouwfonds, alles blind getekend wat men mij voorschotelde.'' Dat zei hoofdverdachte Nico V. in het grote vastgoedfraudeproces maandag voor de rechtbank in Haarlem. Hij zei dat op een vraag van de rechter over een projectovereenkomst.

''Ja, ik heb alles getekend waarmee u mij straks confronteert'', aldus V., vooruitlopend op de vragen van de rechters. ''Ik weet precies wat ik zeg. De FIOD heeft mij die overeenkomsten laten zien.''

De zaak van de flamboyante V. wordt deze week tegelijk behandeld met de zaak van verdachte Olivier L. Onder protest van de laatste, maar daar had de rechtbank geen oren naar.

De 74-jarige V. is de aangetrouwde oom van medehoofdverdachte Jan van V. en trad voorheen op als adviseur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en coach. L. is voormalig financieel directeur van deze afdeling van Bouwfonds.

Veertien verdachten

Het proces draait om fraude met vastgoed rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). In totaal staan veertien verdachten terecht, die samen vele tientallen miljoenen euro’s zouden hebben opgestreken met de fraude met grote bouwprojecten.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt V. van onder meer miljoenenverduistering, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook L. moet zich voor dergelijke feiten verantwoorden.

Projectontwikkelaars

De rechtbank vroeg de verdachten naar projecten waarover de eerder veroordeelde projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. bekennend hadden verklaard.

De twee stelden onder druk van hoofdverdachten Nico V. en Jan van V. diverse projectovereenkomsten te hebben ondertekend, met te hoge bedragen voor de verrichte werkzaamheden.

In het project Solaris kregen ze maar liefst 20 miljoen gulden meer betaald dan begroot was. Zowel V. als financiële man L. ontkende daarover iets te weten.

Aandeel

Volgens W. en M. stuurde V. vervolgens facturen waarin hij zijn 'aandeel' opeiste. ''Ik heb geen facturen gestuurd en van die 20 miljoen weet ik niets'', aldus Nico V. ''Er is nooit een rekening met mij besproken.''

''U zult toch wel eens met W. en M. hebben besproken dat u het niet voor niets deed?'' vroeg de rechter. ''Nooit'', antwoordde V.

De zaak gaat donderdag verder.