AMSTERDAM - De wrakingskamer heeft maandag het verzoek van advocaat Bram Moszkowicz om de drie rechters in het proces tegen Geert Wilders te vervangen afgewezen.

De raadsman wraakte de rechtbank vrijdag omdat deze weigerde een meineedprocedure op te starten tegen getuige Bertus Hendriks.

Moszkowicz en Wilders vinden dat Hendriks, gastheer van het etentje op 3 mei vorig jaar waar ook arabist Hans Jansen en raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof Amsterdam aanwezig waren, heeft gelogen over de reden om Jansen voor dat etentje uit te nodigen.

De rechtbank vindt dat Hendriks niet heeft gelogen. Voor de verdediging was dat standpunt van de rechters reden voor een wrakingsverzoek.

De wrakingskamer, met rechters uit Haarlem, vindt echter de vrees van Wilders voor partijdigheid van de rechtbank ongegrond.

Meineed

Volgens de wet kan een rechtbank bij een verdenking van meineed een procedure opstarten, maar is ze daartoe niet verplicht, aldus de wrakingskamer.

Onvrede met de beslissing om dat niet te doen, is op zich geen reden voor wraking. Alleen als die beslissing zo onbegrijpelijk is dat alleen al daarom partijdigheid of vooringenomenheid vermoed kan worden, kan een wraking slagen.

Hoger beroep

In dit geval was dat volgens de wrakingskamer niet aan de orde. Moszkowicz kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak om uit te vinden of die ''juridisch houdbaar'' is, aldus de wrakingskamer. ''Een wraking is daarvoor niet het geëigende middel.''

Wilders reageerde teleurgesteld dat de wrakingskamer zijn verzoek heeft afgewezen. Dat laat hij weten via Twitter. ''De hoge heren houden elkaar weer eens de hand boven het hoofd'', schrijft de PVV-voorman.

Circus

''Het circus gaat nu weer verder'', meldt Wilders tot slot, wijzend op de rechtszaak tegen hem, die begin oktober vorig jaar voor het eerst inhoudelijk werd behandeld.

Op 22 oktober kwam aan die behandeling een einde door een eerste geslaagde wraking door Wilders' advocaat Bram Moszkowicz.

Wilders kondigt aan dat hij deze week bij de politie aangifte zal doen tegen getuige Bertus Hendriks wegens meineed.

Proces

Het proces tegen Wilders, die terechtstaat wegens haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn anti-islamitische uitspraken, moet van de wrakingskamer worden voortgezet ''in de stand waarin het zich bevond ten tijde van het onderzoek''.

In principe is de volgende zittingsdag op 2 mei. Het is mogelijk dat Moszkowicz op die dag bepleit dat het Openbaar Ministerie geen vervolgingsrecht heeft wat betreft Wilders.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive