AMSTERDAM - De 40-jarige Duitser Martin N., die vorige week de moord op tenminste drie kinderen bekende, is voor de Duitse politie ook verdachte in de zaak rond de Nederlandse jongen Nicky Verstappen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht maandag tegenover NU.nl, naar aanleiding van berichten in Duitse media.

Het OM beschikt op dit moment echter niet over informatie die Martin N. kan linken aan moord in 1998 op de 11-jarige Verstappen, en is in afwachting van de resultaten van het onderzoek van de Duitse politie, aldus een woordvoerster.

“De Duitse onderzoekers zien op basis van inhoudelijke overwegingen een link. Wij moeten afwachten. Op basis van de informatie die we nu hebben kunnen we N. niet aan Nicky Verstappen linken”, aldus de zegsvrouw. Het DNA van de Duitser is inmiddels vergeleken met sporen op het lichaam van Verstappen, met een negatief resultaat.

De 40-jarige verdachte zou tussen 1992 en 2004 steeds op vergelijkbare wijze te werk zijn gegaan; hij ontvoerde jonge jongens uit schoolkampen. N. zou zijn slachtoffers voor de moorden seksueel hebben misbruikt.

Gelijkenissen

De verdenking van betrokkenheid bij de moord op Verstappen komt volgens het OM door de gelijkenissen tussen de verschillende zaken. Ook Verstappen verdween tijdens een schoolkamp, was van dezelfde leeftijd als de Duitse slachtoffertjes en verdween in dezelfde periode (1998) in Limburg, nabij de Duitse grens.

De elfjarige Nicky Verstappen uit het Limburgse Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerhei in Brunssum. De volgende dag werd hij vermoord aangetroffen. De precieze toedracht van zijn dood is tot op heden onduidelijk.

DNA-onderzoek

In oktober vorig jaar werd duidelijk dat een nieuw DNA-onderzoek waaraan tachtig mannen, onder wie alle kampleiders van het jeugdwerk in Heibloem, vrijwillig deelnamen, geen resultaat op heeft geleverd.

De Nederlandse recherche is sindsdien ‘uitgerechercheerd’. Het onderzoek was een laatste poging om nieuwe sporen die in 2008 opdoken te onderzoeken. Ook eerdere DNA-testen waren steeds zonder resultaat.

De Duitse politie verdenkt volgens Duitse media N. ook nog van de moord op een 11-jarige Franse jongen. Het is onbekend wanneer de man precies is aangehouden. Toen hij werd ondervraagd over moord op de 8-jarige Dennis Rostel in 1995, bekende hij spontaan nog drie kindermoorden, zo werd vorige week duidelijk.