LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft de 25-jarige Johannes van der Z. uit Dokkum veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar wegens moord.

De man heeft op 20 juni vorig jaar in het Tolhuispark in zijn woonplaats met een ijzeren moker de schedel van Suzanne Monsma (24) uit Dokkum ingeslagen. Later keerde hij terug naar het park en vergreep hij zich aan het ontzielde lichaam van de jonge vrouw.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank vindt dat er diverse aanwijzingen zijn dat Van der Z. ziekelijke stoornissen heeft, maar deskundigen die de man onderzochten kunnen geen advies over tbs geven.

De jongeman weigerde mee te werken aan een psychisch onderzoek in het Pieter Baancentrum (PBC).

Herhaling

''De kans op herhaling kan echter niet worden uitgesloten en daarom gaat de straf de duur van de gemiddelde straf te boven'', aldus de rechtbank.

De hoogte van de straf wordt verder mede bepaald door de grove wijze waarop de vrouw om het leven is gebracht. Volgens de rechters heeft de man meerdere keren op het slachtoffer ingeslagen met de moker.

Ook liet hij de nabestaanden een dag in onzekerheid door niet te vertellen dat hij Monsma om het leven had gebracht. Hij bood zelfs nog aan om te helpen zoeken naar haar.

Opwelling

Het motief is nooit duidelijk geworden. Van der Z. verklaarde tijdens de terechtzitting twee weken geleden dat het slachtoffer een gevoelige opmerking over zijn vader maakte en dat hij vervolgens in een opwelling met de moker tekeerging.

De rechtbank vindt dat niet aannemelijk. Van der Z. zou eerst het park hebben verkend. ''Verder is het hoogst ongebruikelijk om een moker mee te nemen naar het park'', vinden de rechters.