RIJSWIJK - Door de regionalisering van en de bezuiniging bij de brandweer zullen bij grote branden vaker dodelijke slachtoffers vallen.

Dit komt doordat de brandweerwagens er gemiddeld langer over zullen doen om bij de brand te komen. Daarvoor waarschuwt de belangenvereniging van brandweervrijwilligers VBV.

Voorzitter Cees van Beek van de VBV heeft maandag een bericht daarover in het AD bevestigd. ''De aanrijtijden van de brandweer worden in veel gebieden opgerekt tot de uiterste grens van 18 minuten’’, voorspelt Van Beek. Dit komt onder meer doordat kleinere kazerneposten gaan verdwijnen.

De VBV waarschuwt ook voor een leegloop onder vrijwilligers als het kabinet zijn plannen doorzet. ''De kans is niet alleen groter dat er meer slachtoffers vallen in de brandende objecten, maar ook onder de brandweerlieden’’, aldus Van Beek.

NVBR

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) erkent dat de brandweer toe is aan verandering, maar zegt tegen bezuinigingen te zijn die de veiligheid van de brandweermedewerkers en burgers aantasten.

De NVBR vindt dat de beschikbare middelen anders kunnen worden ingezet en brandweertaken slimmer kunnen worden georganiseerd.

Onderzoek

SP-Kamerlid Ronald van Raak begint meteen een grootschalig onderzoek onder brandweermensen. ''Die krijgen te maken met bezuinigingen en reorganisaties.

Ook zijn er experimenten met minder brandweerkazernes en minder mensen op de brandweerwagen, zegt Van Raak. ''Al die veranderingen gebeuren grotendeels over de hoofden van de brandweermensen heen.''

Steeds meer mensen bij de brandweer zijn bang dat zij de veiligheid van burgers en van collega's niet meer kunnen garanderen, en steeds meer mensen besluiten zelfs de brandweer te verlaten.''