AMSTERDAM - Een standbeeld van Pim Fortuyn heeft zondag bij een veiling in totaal 25.801 euro opgebracht. Het veilinghuis in Diemen dat de verkoop organiseerde, had een opbrengst van twintig- tot veertigduizend euro verwacht.

Toch is de opbrengst nog hoog te noemen, aangezien eenzelfde beeld gratis is op te halen bij presentator en makelaar Harry Mens.

Het nu verkochte beeld stond jarenlang voor het huis van Pim Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam. Bij de laatste keer dat het huis werd verkocht, werd het beeld meegenomen. De eigenaar besloot het werk te koop te zetten.

Het beeld is samen met een identiek beeld gemaakt in 2002, het jaar dat Pim Fortuyn werd vermoord. De opdrachtgever, Harry Mens, liet de beelden maken als eerbetoon. Het beeld van Mens mag gratis worden meegenomen als het een mooie plaats in Amsterdam of Den Haag krijgt.

Onthoofd

Het beeld van Mens werd bij een verhuizing ooit onthoofd door een te laag viaduct. Het is daarna gerestaureerd. Met hoofd zijn de beelden twee meter lang.

Er was veel volk op de been in de veilingzaal, zegt een woordvoerder. Zij kan nog niet zeggen wie het beeld heeft gekocht en waar het terechtkomt.

Bronzen beeld Pim Fortuyn