AMSTERDAM - De meeste mensen in Nederland denken dat het drama in Alpen aan den Rijn niet te voorkomen was.

Na de schietpartij vorige week zaterdag is er veel gesproken over strengere wapenregels, maar volgens 56 procent had het niets gescheeld. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Verreweg de meeste ondervraagden denken dat mensen die zoals Tristan van der V. een bloedbad willen aanrichten, toch wel aan wapens komen.

Mee naar huis

De illegale wapenhandel blijft bestaan, waardoor risico's nooit kunnen worden uitgesloten, vindt 94 procent van de ondervraagden.

Dat betekent niet dat mensen tegen strengere wapenregels zijn. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verboden moet worden voor leden van een schietclub om wapens mee naar huis te nemen. Nu mag dat nog, mits de wapens en munitie apart in kluizen worden bewaard.

Te veel wapenvergunningen

Ongeveer de helft van de mensen vindt dat er te veel wapenvergunningen worden verstrekt. Vooral mensen die PVV en SP stemmen zijn het daarmee eens (62 en 64 procent).

Onder die partijen is ook de steun het grootst voor een algeheel verbod op de schietsport in Nederland. Gemiddeld steunt dertien procent een verbod. Onder SP-aanhangers is dat 22 procent en bij kiezers van de PVV en GroenLinks is 18 procent het daarmee eens.