DEN HAAG - De Vreemdelingenpolitie is de komende tijd alert op Tunesiërs die mogelijk illegaal in Nederland verblijven.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) heeft de dienst daartoe een instructie gegeven. Als Tunesiërs niet rechtmatig in Nederland zijn en niet terugwillen, zal Nederland de terugreis desnoods zelf faciliteren.

Dat heeft een woordvoerder van Leers zaterdagmiddag gezegd.

Leers is boos op Italië, dat besloot om meer dan 20.000 mensen die Tunesië zijn ontvlucht, tijdelijke visa te geven waarmee ze naar andere Europese landen kunnen doorreizen.

Illegaliteit

Volgens Leers gaat het vooral om arbeidsmigranten en is het risico groot dat zij in de illegaliteit verdwijnen.

De betrokkenen moeten wat hem betreft naar Italië worden gebracht, waarna ze naar hun thuisland terug kunnen.

Voorwaarden

De Vreemdelingenpolitie moet controleren of Tunesiërs aan de drie voorwaarden voldoen om in Schengenlanden te mogen verblijven.

Ze moeten over de juiste papieren beschikken, voldoende middelen van bestaan hebben en ze mogen geen gevaar voor de openbare orde zijn.

Italië heeft als het goed is deze zaken ook al zelf gecontroleerd, maar het kan volgens Leers geen kwaad om hier nog eens extra stipt op te zijn.

Vreemdelingenpolitie

De Vreemdelingenpolitie mag niet zomaar mensen controleren, omdat binnen de Schengenlanden vrij gereisd mag worden en er geen grenscontroles zijn. Wel mag de dienst mensen op een legaal verblijf controleren bij arbeidsplekken en als ze worden aangehouden voor overtredingen.

Leers heeft in de ministerraad vrijdag ook maatregelen voorgesteld die het weer mogelijk moeten maken om in het grensgebied te controleren op veiligheidszaken.

Dit mobiele toezicht van de marechaussee is tijdelijk stilgezet nadat de Raad van State had betwist dat deze dienst bevoegdheid had om illegalen vast te zetten.

Vingerafdrukken

De minister wil bovendien dat Italië de vingerafdrukken van de Tunesiërs bewaart, die in de Europese centrale databank Eurodac worden opgeslagen.

Gebruik is dat dit tijdelijk gebeurt, maar volgens de woordvoerder heeft Nederland samen met België en Luxemburg aan de Europese Commissie in Brussel gevraagd deze gegevens dit keer niet te wissen.

Italië

Italië heeft zaterdag de eerste tijdelijke visa uitgedeeld aan Tunesische migranten. Enkele tientallen Tunesiërs stapten direct op de trein richting het Zuid-Franse Nice, meldden Italiaanse media.

Honderden migranten stonden in de rij in Ventimiglia aan de Zuid-Franse grens in afwachting van de papieren. Frankrijk liet echter weten alleen mensen met paspoort en een adequate hoeveelheid contant geld door te zullen laten.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica eisen de Italiaanse autoriteiten echter geen paspoort voordat ze de humanitaire visa uitdelen.