AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam hebben zich zaterdagmiddag enkele duizenden mensen verzameld voor een manifestatie tegen kernenergie.

Ook wordt er stilgestaan bij de slachtoffers van de kern- en natuurramp in Japan. Onder anderen Wubbo Ockels, Job Cohen (PvdA) en Jolande Sap (GroenLinks) zijn sprekers tijdens de betoging.

Tienduizenden voorstanders van schone energie riepen, middels een petitie op internet de afgelopen weken, het kabinet op geen vergunning af te geven voor nieuwe kernenergiecentrales.

De manifestatie is een initiatief van GroenLinks in samenwerking met de antikernergiebeweging, die bestaat uit verschillende instanties en politieke partijen.

Sap: ''We hebben kernenergie helemaal niet nodig. Laten we onze energie liever steken in en halen uit zon en wind. Bovendien is er geen begin voor een oplossing voor het afvalprobleem. Hoewel het gelukkig zelden mis gaat, kan een ongeluk vreselijke gevolgen hebben."

Cohen

Volgens Sap is het ''fantastisch nieuws'' dat Cohen zich liet verleiden tot uitspraken tegen een tweede kerncentrale in Nederland.

''Het is fantastisch dat de PvdA nu zegt dat die centrale er niet komt. Nu moeten we nog D66 en de ChristenUnie zover krijgen.''

Vergunning

Eerder zei CDA-minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Innovatie) ernaar te streven nog deze kabinetsperiode een vergunning te verlenen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale.

Ook sprak hij eerder de verwachting uit dat in 2015 begonnen kan worden met de bouw. Tijdens de demonstratie in Amsterdam werd sterk geageerd tegen dit voornemen. Verhagen werd aangeduid als Prins kernafval.

De organisatie toonde zich tevreden met de opkomst. ''Het heeft even geduurd, sinds de jaren tachtig, maar nu hebben we elkaar weer gevonden en zien we allemaal het belang in van dit thema.'' 

Bekijk alle lezersfoto's van de manifestatie op NUfoto

Manifestatie tegen kernenergie