ALPHEN AAN DEN RIJN - In Alphen aan den Rijn zijn zaterdag drie slachtoffers van de schietpartij van vorige week zaterdag begraven. Dat heeft de gemeente gemeld.

Het gaat om het overleden echtpaar (een man van 49 en een vrouw van 45) en een 80-jarige man.

Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn en een aantal andere bestuurders waren namens de gemeente bij de begrafenissen aanwezig. Eerder deze week werd een 42 jaar oud slachtoffer van Syrische afkomst begraven.

Media

De gemeente Alphen aan den Rijn vroeg de media zaterdag terughoudend te zijn bij herdenkingen en uitvaarten van slachtoffers van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof.

Door de schietpartij kwamen zes mensen om het leven. De 24-jarige dader pleegde zelfmoord nadat hij minutenlang met een geweer om zich heen had geschoten.

Stilte

Winkelend publiek en medewerkers van winkels in De Ridderhof  hebben zaterdag korte tijd stilte in acht genomen.

Gemeenteraadsleden hebben afgesproken zaterdagmiddag inkopen te doen in het winkelcentrum, om de ondernemers daar een hart onder de riem te steken.

Flyers

Het uitdelen van 15.000 flyers in winkelcentra in Alphen aan den Rijn heeft de politie zaterdag tientallen nieuwe, mogelijk belangrijke getuigen opgeleverd van de schietpartij van vorige week zaterdag.

Agenten van het korps Hollands Midden deelden de folders met het verzoek aan getuigen om zich te melden met informatie over de schietpartij in de vier winkelcentra. De flyers werden ook verspreid onder ruitenwissers van auto’s in de omgeving.

Contact

Rechercheurs nemen de komende dagen contact op met alle mensen die zich nu hebben gemeld. In de vier winkelcentra zijn bovendien borden neergezet met een getuigenoproep.

Die blijven nog enige tijd staan. Ook benadrukten politie en Justitie zaterdag nogmaals dat ze streng optreden tegen personen die zich vreemd of agressief gedragen in winkelcentrum De Ridderhof. De politie heeft sinds de schietpartij drie mensen om die reden een winkelverbod opgelegd.

Outfit

Een 40-jarige Amsterdammer liep donderdag in kleding rond die leek op de outfit van de dader van de schietpartij. Hij kwam verward over en bedreigde winkelpersoneel.

Ook werden diverse mensen aangehouden die via Twitter dreigementen uitten die expliciet verwezen naar de daden van de schutter Tristan van der Vlis.

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn

Bekijk lezersfoto’s van de schietpartij op NUfoto

Herdenking schietpartij Alphen