GRONINGEN - De vader van de twaalfjarige moeder uit Groningen heeft ondanks een eerdere veroordeling voor misbruik van een dochter toch de voogdij over het meisje en haar broer gekregen, nadat de moeder het gezin had verlaten.

Dat heeft RTL Nieuws vrijdag bekendgemaakt. Het nieuwsprogramma zegt in bezit te zijn van rechtbankstukken.

De rechter in Groningen en de Raad voor de Kinderbescherming deden bij de toewijzing van de voogdij geen onderzoek naar het verleden van Calix W. Bovendien was het dossier van de eerste dochter, die hij in 1994/95 had misbruikt, al vanwege de privacywetgeving vernietigd.

W. werd in 1995 in Groningen veroordeeld voor het misbruiken van zijn destijds twaalfjarige dochter. Begin jaren negentig stichtte hij een nieuw gezin en kreeg nog een dochter.

Zij is het meisje dat onlangs is bevallen. Daarna kregen W en zijn vrouw nog een zoon. In 2002 verliet de moeder het gezin.

Eerdere veroordeling

Bij de toewijzing van de voogdij in 2004 wees de vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming de rechter niet op de eerdere veroordeling.

De kinderbescherming zegt dat de vertegenwoordiger destijds niet over die informatie beschikte. De rechtbank en de kinderbescherming deden ook verder geen onderzoek naar W.

Niet in alle voogdijzaken is het gebruikelijk te kijken naar het verleden van degene die de voogdij aanvraagt. De rechtbank van Groningen zegt in een reactie tegen RTL Nieuws het voorval te betreuren.