DEN HAAG - Negen Somalische piraten worden in Nederland vervolgd voor het schieten op Nederlandse militairen en voor zeeroof. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

De negen maken deel uit van een groep van zestien piraten die vastzitten op het marineschip Hr. Ms. Tromp na een schotenwisseling tussen de Somaliërs en Nederlandse militairen.

Daarbij kwamen twee Somaliërs om het leven. De verdachten worden zondag naar Nederland overgebracht.

De Nederlandse marine kwam op 2 april in actie voor de kust van Somalië om een Iraans vissersschip te bevrijden dat gekaapt bleek te zijn. Mariniers die in rubbervaartuigen het schip naderden, werden beschoten.

Daarop schoten ze samen met militairen op de Tromp terug. Aan boord van het vissersschip bleken zestien Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld. De Nederlandse mariniers troffen een aantal automatische wapens en draagbare raketwerpers op het vaartuig aan.

Ernstige geweldgebruik

Opstelten schrijft dat de vervolging van de verdachten in Nederland mede is ingegeven door het ''ernstige geweldgebruik tegen Nederlandse onderdanen".

De overige zeven Somaliërs die op de Tromp worden vastgehouden, zullen in vrijheid worden gesteld, aldus het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag. Tegen hen konden de verdenkingen onvoldoende worden onderbouwd. Drie van de zeven zijn minderjarig.