AMSTERDAM - Bram Moszkowicz, advocaat van Geert Wilders, heeft de rechtbank in het proces rond de PVV-leider opnieuw gewraakt.

Moszkowicz meent dat Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks als getuige in de zaak-Wilders heeft gelogen.

De advocaat van Wilders meldde de rechtbank in Amsterdam vrijdag dat hij wil dat een proces-verbaal wegens meineed tegen Hendriks wordt opgemaakt. De rechtbank heeft besloten het verzoek af te wijzen.

Moszkowicz besloot hierop de rechtbank te wraken. De wrakingskamer van de rechtbank doet maandagmiddag om 16.00 uur uitspraak op het verzoek.

De drie rechters zijn bij de behandeling van het wrakingsverzoek aanwezig. Vrijdag rond half zeven is de wrakingskamer, bestaande uit rechters van de rechtbank Haarlem, aan de behandeling begonnen.

Weekeinde

De gewraakte rechters, onder voorzitterschap van Marcel van Oosten, wilden eerder op de avond dat de wrakingszaak tot ''ruim na het weekeinde'' werd aangehouden, omdat zij meer tijd nodig hadden om een antwoord op Moszkowicz te formuleren. ''Wij berusten niet in de wraking'', aldus Van Oosten.

De wrakingskamer is daarin niet meegegaan en ging direct verder met de behandeling. Van Oosten en zijn twee mederechters reageren nu dan maar ''à l'improviste''. Het Openbaar Ministerie vindt dat het verzoek tot wraking moet worden afgewezen.

Ondeugdelijk

De advocaat vindt de motivering van de rechtbank om geen meineedprocedure te beginnen ''ondeugdelijk, onbegrijpelijk en de schijn van partijdigheid oproepend''.

Hendriks heeft volgens de raadsman vrijdag niet de waarheid verteld over de precieze reden waarom arabist Hans Jansen werd uitgenodigd voor het inmiddels bekende etentje op 3 mei 2010.

Volgens Hendriks, die vrijdag een getuigenverklaring aflegt over dat etentje, is Jansen uitgenodigd omdat het thema van de avond de islam en islamisering was. Naar aanleiding van eerdere uitspraken van hem in dagblad De Pers, meent Moszkowicz echter dat de eetclub van Hendriks Jansen uitnodigde omdat hij getuige-deskundige in het proces tegen Wilders was.

Twee antwoorden

De rechtbank maakte onderscheid tussen de reden dat Hendriks Jansen voor het etentje vroeg en het thema van de avond. Dat de rechtbank het onderscheid maakt, vindt Moszkowics gekunsteld.

Daarmee is de rechtbank het niet eens. Die vindt dat Hendriks niet twee verschillende antwoorden heeft gegeven op één en dezelfde vraag.

Eerdere wraking

Moszkowicz wraakte de rechtbank in de zaak-Wilders al eerder. In oktober 2010 kon de rechtbank geen beslissing nemen over het verzoek Jansen opnieuw als getuige-deskundige te horen.

Het wrakingsverzoek werd toen toegewezen waardoor de zaak volledig opnieuw moest worden behandeld met nieuwe rechters.

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive.