AMSTERDAM - De cultuur in de kinderopvang moet transparanter en de kwaliteit moet omhoog om de kinderopvang veiliger te maken. Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, dringt hierop aan.

''Ouders hebben recht op goede tot zeer goede kinderopvang'', zegt Boinkvoorzitter Gjalt Jellesma.

Volgens hem moeten ouders en medewerkers kritischer zijn en niet bang zijn voor voor repercussies.

Meer kwaliteit

''Willen we de omgeving voor kinderen veiliger maken, dan is er meer kwaliteit nodig in plaats van meer regels. Medewerkers moeten elkaar en de directie kunnen aanspreken op gedrag, dat is het allerbelangrijkste kwaliteitscriterium. Nu is de cultuur veel te gesloten en melden medewerkers misstanden alleen anoniem.''

Vrijdagochtend presenteert de commissie-Gunning haar bevindingen naar aanleiding van het onderzoek naar de Amsterdamse zedenzaak.

Intimiderend

Volgens Jellesma presteert 20 procent van de kinderopvangcentra zwak. ''Dat moet op zeer korte termijn veranderen.'' De voorzitter zegt ook dat de commissie heeft geconstateerd dat de sfeer in de kinderopvang in een aantal gevallen intimiderend is.

Dat maakt het voor ouders moeilijk om kritiek te leveren, uit angst voor de consequenties voor hun kind.'' Boink pleit voor harde sancties voor kinderopvangcentra waarbij sprake is van intimidatie.

Onherroepelijk ontslag

Boink pleit ook voor onherroepelijk ontslag zodra er twijfels zijn over bijbedoelingen van bepaalde medewerkers in de kinderopvang.

''Soms leidt een onderzoek niet tot vervolging, omdat er geen sprake is van kinderporno. Maar ook medewerkers met een bovenmatige interesse in kinderseks zonder strafblad willen we weg hebben uit de kinderopvang. Helaas is er tot nu toe nog geen mechanisme dat dit in werking zet. Dat wil ik veranderd hebben'', stelt Jellesma zich ten doel.