AMSTERDAM - Bertus Hendriks, de gastheer van het veelbesproken etentje met arabist Hans Jansen en raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam, ''stond paf'' toen hij woensdag kennis nam van de verklaringen die deze twee mannen afgelegden.

Hendriks zei vrijdag tegen de rechtbank in Amsterdam dat de verklaringen van zowel Jansen als Schalken niet kloppen.

''Ik dacht: hij verzint het ter plekke'', zei Hendriks over uitlatingen van Jansen over de raadsheer, die hem ervan zou hebben willen overtuigen dat de beslissing om Wilders te vervolgen juist was.

Ongemakkelijk

Jansen heeft verklaard dat hij zich bijzonder ongemakkelijk voelde doordat Schalken hem niet met rust liet over het proces-Wilders en het feit dat de arabist daarin als getuige-deskundige zou optreden.

''Er zijn kennelijk meerdere diners geweest'', aldus Hendriks vrijdag. Dat Schalken een deel van de beschikking, waaraan hij heeft meegeschreven, bij zich had ter ondersteuning van zijn argumenten, is Hendriks niet bekend.

Hendriks beaamde wel dat Jansen bijzonder zenuwachtig werd toen hij merkte dat Schalken er ook was. ''Ik zag hem verstijven.'' Er moest diverse keren worden benadrukt dat hij geen risico liep opgepakt te worden om zijn opvattingen en uitspraken, aldus Hendriks. Jansens eerste reactie op Schalken was rechtsomkeert te maken.

Agressieve benadering

Aan tafel was bijna iedereen ontspannen, behalve Schalken. Volgens Hendriks was de raadsheer aangeslagen door de ''agressieve en op de man spelende benadering van Hans Jansen.'' Pas later op de avond mengde Schalken zich in het gesprek, aldus Hendriks. ''De ontdooiing van Tom Schalken duurde veel langer dan de ontdooiing van Hans Jansen.''

Overigens verklaarde Hendriks dat hij, toen hij Jansen uitnodigde, heeft gezegd dat een van de eetgasten had meegeschreven aan de opdracht om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen. ''Maar kennelijk is dat niet tot hem doorgedrongen.''

Arabist Jansen was volgens Hendriks oprecht verrast door de aanwezigheid en functie van Schalken. De gastheer was geschokt dat Jansen het serieus meende toen hij over de raadsheer zei ''die man kan me wel laten oppakken''.

Bekijk reacties van Twittergebruikers op NUlive.nl

Verklaring Bertus Hendriks