HILVERSUM - Tristan van der Vlis heeft zaterdag in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn een aantal malen gericht geschoten. Dat blijkt uit beelden van bewakingscamera's die de schietpartij hebben geregistreerd.

Dat zei de Haagse hoofdofficier van justitie Kitty Nooy donderdag in tv-programma Pauw & Witteman.

Het onderzoeksteam heeft de beelden van twaalf camera's bestudeerd. Nooy heeft de opnamen zelf ook gezien. Mede aan de hand van de beelden willen politie en justitie tot een reconstructie van het geweldsdrama komen.

Volgens Nooy liep Van der Vlis (24) op een rustige manier door het winkelcentrum, terwijl hij meer dan honderd kogels afvuurde. Hij was niet in paniek en leek te weten wat hij deed, aldus Nooy.

De hoofdofficier toonde zich er geen voorstander van de beelden ooit publiek te maken.

Aantekeningen

Uit onderzoek van door Van der Vlis gemaakte aantekeningen, in beslag genomen bij een doorzoeking van zijn ouderlijk huis, blijkt volgens Nooy dat de schutter boos was op God, op mensen en op de maatschappij. ''Je ziet hem enorm worstelen.'' Hij was bezig ''met God en de dood''.

Ook zou hij zichzelf ''min of meer'' hebben gezien als ''paranormaal onderzoeker''. Hij praat over geesten, die hem zouden hebben ''aangetikt'' en waarmee hij contact zou hebben gehad, aldus de hoofdofficier.

Deze omstandigheden zouden het leven van Van der Vlis ''onleefbaar'' hebben gemaakt. Een team gedragsdeskundigen probeert tot een persoonlijkheidsprofiel van Van der Vlis te komen.

Ouders

Nooy heeft niet de indruk dat Van der Vlis over zijn persoonlijke worstelingen met anderen heeft gesproken. De ouders van de man worden momenteel met rust gelaten. Justitie verwacht volgende week met hen te spreken.

Zij zijn geen verdachten in de zaak. Van der Vlis, die zichzelf van het leven beroofde nadat hij zes mensen had doodgeschoten en ettelijken had verwond, liet een afscheidsbrief voor zijn ouders achter.

Momenteel zijn nog circa honderd mensen bezig met het onderzoek. 

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn