AMSTERDAM - Zedenverdachte Robert M. is in het verleden twee weken op non-actief gesteld door Het Hofnarretje, het Amsterdamse kinderdagverblijf waar hij voor werkte.

Directeur Albert Drent schorste hem na een klacht van een vader, wiens kind regelmatig onderbroeken miste als hij op het kinderdagverblijf was geweest.

Dat bleek donderdagavond op een informatiebijeenkomst voor betrokken ouders, meldt AT5.

De ouders werden ingelicht over de bevindingen van de commissie-Gunning, die vrijdag een rapport over de zedenzaak presenteert. De commissie onderzocht hoe de 27-jarige M. jarenlang kinderen kon misbruiken. De geboren Let heeft bekend de afgelopen jaren 85 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt.

Bang

Het personeel van Het Hofnarretje zou bang zijn geweest voor directeur Drent. Hij loog, kon slecht omgaan met kritiek en reageerde daar agressief op, zei de voorzitter van de oudercommissie van het kinderdagverblijf volgens de lokale zender.

De commissie onderzocht ook de rol van Drent, maar hij zou niet hebben geweten van het misbruik. Wel kan hem worden verweten dat hij de signalen over de zedenmisdrijven niet serieus nam. Er zou te weinig controle zijn geweest.

Melding

Twee ouders hebben in 2008 melding gedaan van misbruik door M., zo werd eerder bekend. Rechercheurs en een pedagogisch adviseur hebben toen gesproken met Drent, maar er kwam geen zaak.

Op de informatiebijeenkomst werd volgens AT5 verder duidelijk dat een medewerker van Het Hofnarretje al in 2008 Meld Misdaad Anoniem heeft getipt over het misbruik door M. Er zou nooit wat met de tip zijn gebeurd.

De informatiebijeenkomst werd gehouden in een hotel. Naast commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers, die hoogleraar is en ook de Gezondheidsraad voorzit, waren ook vertegenwoordigers van politie, gemeente en OM aanwezig.

Nieuwe directeur

Eerder donderdag werd duidelijk dat Henk Lustig de nieuwe directeur van Het Hofnarretje wordt. Hij moet het slechte imago van het kinderdagverblijf zien te verbeteren.

Lustig neemt de dagelijkse leiding over van Hannie Mooijman, die in december was aangesteld nadat Drent zich als directeur had teruggetrokken. Drent blijft wel eigenaar.

Alles over de Amsterdamse zedenzaak