ALPHEN AAN DEN RIJN - De ouders van Tristan van der Vlis, die zaterdag in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf doodschoot, willen graag persoonlijk contact met de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij ''zodra de mensen daar zelf aan toe zijn en, natuurlijk, indien zij daar zelf prijs op stellen''.

Dat hebben zij donderdag aan de gemeente laten weten tijdens een gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn.

''Onze zoon heeft mensen onherstelbaar leed aangedaan en wij kunnen ons verdriet hierover niet in woorden uitdrukken. Een moeder geeft leven door, maar het voelt nu alsof ik de dood heb doorgegeven.

Ook ons leven zal nooit meer zijn, zoals het vroeger was. Wij zouden zo graag, als ouders van Tristan, persoonlijk contact met de slachtoffers en nabestaanden willen opnemen, zodra de mensen daar zelf aan toe zijn en, natuurlijk, indien zij daar zelf prijs op stellen.

Helderheid

Misschien kunnen wij dan wat helderheid brengen aan de ‘waarom’-vraag, die bij hen, maar zeker ook bij ons door het hoofd speelt. Ook zouden wij graag, zodra het mogelijk is en de mensen dat willen, weer opgenomen worden in de Alphense gemeenschap'', stellen de ouders in een verklaring die de gemeente donderdag heeft verspreid.

De burgemeester heeft kennis genomen van het feit dat de ouders van Tristan op hetzelfde adres wonen. Het gerucht dat zij gescheiden wonen, blijkt nergens op te stoelen, aldus de gemeente. Volgens Eenhoorn leven veel mensen mee met de ouders, in het bijzonder hun buurtgenoten.

Passantenonderzoek

De politie houdt zaterdag een passantenonderzoek in vier winkelcentra in Alphen aan den Rijn. De politie is op zoek naar mensen die voor, tijdens en na de schietpartij afgelopen zaterdag in de buurt van de winkelcentra waren.

De politie wil het leven van de 24-jarige Van der Vlis in de dagen voor de bewuste zaterdag in beeld brengen, meldt het OM.

Met het passantenonderzoek probeert de politie alle gebeurtenissen die mogelijk iets te maken hebben gehad met de schietpartij in kaart te brengen, aldus het OM.

Mensen die mogelijk bruikbare informatie hebben en nog niet met de politie in contact zijn geweest, wordt gevraagd een formulier in te vullen.

Semi-automatisch

Van der Vlis maakte gebruik van het semi-automatische Ekog enkelloopsgeweer Smith&Wesson, kaliber .22 Long Rifle en twee handwapens. Deze handwapens waren een pistool Colt kaliber .45 en een revolver Taurus, kaliber .44.

Dit blijkt uit het onderzoek naar de drie wapens waarmee Van der Vlis heeft geschoten.

Bedreigingen

Het OM brengt mensen die worden verdacht van het uiten van bedreigingen die verwijzen naar de schietpartij, voor de rechter op speciale themazittingen.

De betrokken verdachten moeten op 29 juni en 9 juli op die zittingen verschijnen, zo maakte het OM donderdag bekend.

Voorgeleid

Donderdag zijn twee verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Leiden die op Twitter zou hebben gedreigd te gaan schieten bij een supermarkt in zijn buurt. Hij werd maandag opgepakt.

De supermarkt heeft aangifte gedaan. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest geschorst. De ander is een 29-jarige, eveneens uit Leiden afkomstige man, die in zijn woonplaats voor een supermarkt heeft gedreigd met een zelfde situatie als in Alphen.

Lees alles over de situatie in Alphen aan den Rijn

Bekijk lezersfoto’s van de schietpartij op NUfoto